Nenad Haleuš Mali: Najte ostati gladni, dojdite na „Stara jela z Dugog Sela“
Popularna gastro manifestacija Dugog Sela i šire okolice – „Stara jela z Dugog Sela“ održat će se ove subote i nedjelje, 29. i 30. rujna, u centru grada, u Kolodvorskoj ulici koja će tom prilikom biti zatvorena za promet automobila i otvorena za mnogobrojne štandove na kojima će svoju gastro ponudu imati domaći i strani izlagači te otvorenu pozornicu na kojoj će, tijekom cijelog trajanja manifestacije, nastupati brojni izvođači. A što će se tijekom dva dana moći vidjeti, ali i kušati u Dugom Selu otkrio nam je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, Nenad Haleuš Mali, koji zajedno s ostatkom ekipe obavlja posljednje pripreme pred manifestaciju.
-Prije svega nadamo se lijepom vremenu, jer prognoza govori kako tome tako i neće biti, no mi vjerujemo kako će dragi Bog još jednom pomilovati Dugoselce te da će nam sve biti dobro s obzirom na to da se pripremamo maksimalno. Vjerujem da u dane vikenda ne može ne biti dobra fešta- kazao je za uvod ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Nenad Haleuš Mali.
Lokacija u Kolodvorskoj ulici pokazala se jako dobrom prošle godine, zbog čega je mjesto održavanja manifestacije ostalo nepromijenjeno.
Lani se ova lokacija pokazala kako je vole svi Dugoselci, ali i svi posjetitelji koji su nam došli u goste. Zatvaranje Kolodvorske ulice preduvjet je da se ovdje održavaju manifestacije, što smo već i prokušali tijekom ove godine sa Sajmom cvijeća. Ovo je centar našega mjesta i vjerujem da ćemo i ove godine na istoj lokaciji pripremiti sjajnu feštu s mnoštvom zadovoljnih posjetitelja. Kako bi tome tako i bilo potrebno je zatvaranje Kolodvorske kojom prometovanje neće biti omogućeno od petka, kada ovdje započinju pripreme i postavljanje štandova i pozornice pa sve do nedjelje.
Početak manifestacije je u subotu u jutarnjim satima kada se okupljaju folkloraši koji će mimohodom kroz grad doći do pozornice u Kolodvorskoj ulici.
Sedam kulturno- umjetničkih društava predvođenih našim Preporodom sudjeluju u prvom dijelu programa do 14 sata. Ne smijemo zaboraviti na mažoretkinje i limenu glazbu, koji će također biti dio programa. Kad smo već kod nastupa na pozornici treba spomenuti kako nam u goste dolaze i Martinski biškupi iz Koprivnice. To je svojevrsna uvertira u naše dugoselsko Martinje. Oni će vina ocjenjivati po svom običaju, a predvodit će ih Vid Balog. Koristim ovu priliku da pozovem sve proizvođače vina da nam se odazovu i prijave na ovaj dio manifestacije.
Drugu godinu za redom gost nam je i poznati kulinarski majstor Tomislav Špiček, koji će ocjenjivati gulaš, štrudlu od jabuke, ali i martinsku gusku. Osim toga u zabavnom dijelu programa nastupit će naši zetovi; Slaven Knezović, Vedran Mlikota, Jan Kerekeš i naša missica Ana Marija Strancarić koji će također pripremati jedan meni, koji će kao i gusku moći kušati svi posjetitelji, kao i sve što će biti u ponudi.
Manifestacija je dobila ime po starim jelima, koja su zahvaljujući ovakvim manifestacijama ponovno oživljena. Tko ove godine prezentira, ali i spravlja ta jela?
Od prvog dana manifestacije uz nas su naša kulturno- umjetnička društva na čemu im se ja zahvaljujem, jer svake godine iz nova nam se vrate i sudjeluju u manifestaciji. Što se gostiju tiče dolaze nam udruge iz Vrbovca, Ivanić- Grada i Sesveta koji će nam donijeti kulinarski dašak svojih mjesta. Bit će tu i KUD Korana, specijaliteti iz Cazina, a ove će se godine svojim programom predstaviti i Rama, te brazilska, korejska, ali i američka kuhinja. Jednom riječju, očekuje nas izuzetno atraktivna priča.
Sve najviše zanima kako kušati ta jela?
Važno za napomenuti je kako ide i kotlićijada za koju se već sada prijavilo dvadesetak ekipa. Mi smo pripremili sve potrebne sastojke, a ono što se skuha ocijenit će Tomislav Špiček. Prijave su još otvorene, a svi koji žele sudjelovati trebaju ponijeti samo kotliće i plamenike, sve ostalo čeka ih tu. Taj dio moći će se kušati, kao i juneći gulaš koji kuhamo. Naši ribiči pripremaju pohanog šarama, a vatrogasci DVD-a Dugo Selo koji slave 125 godina rada odlučili su također počastiti sve posjetitelje te za ovu priliku pripremaju grah. Najveći dio gastronomske ponude, kao i lani moći će se degustirati kupnjom zdjelice, koja je zaštitni znak manifestacije, po simboličnoj cijeni od 20 kuna.
Večernji sati subote proći će uz glazbu i zabavu za što će se pobrinuti Najbolji hrvatski tamburaši.
Lani se pokazalo da je interes za manifestaciju velik, a zbog preranog završetka svi smo nekako tužni otišli doma, mada je bilo dobro. Upravo zbog toga ove godine nećemo razočarati, jer uz bogatu gastronomsku ponudu, obogatili smo i taj večernji program. Najprije će nas zagrijati naše domaće uzdanice Tamburaški sastav Logos, dok će cjelovečernji koncert održati Najbolji hrvatski tamburaši.
Za nedjelju ujutru priprema se starinski doručak, kako se to nekad spremalo, dok popodnevni sati donose Festival craft pivovara.
Obično smo to zvali Dugoselski fruštuk. Lani smo imali temu kukuruze, i to se pokazalo jako dobrim, jer ljudi vole ta jela. Možda i zbog toga što ih rjeđe jedu. I ove godine pripremit ćemo žgance s čvarcima, a moći će se pronaći i jagli, za koje sumnjam kako ih netko priprema doma. Ovogodišnji program obogatili smo i pivarima koji za nedjelju poslijepodne pripremaju Festival craft pivovara, za što su zaslužni naši pivari iz Leprovice, koji su u goste pozvali nekoliko manjih pivovara, te svoje goste koji će ih zabavljati. Oni pripremaju i zanimljivu radionicu kućne priprave piva, gdje će svim zainteresiranima pokazati kako mogu napraviti i pivu kod kuće. Posebno atraktivna bit će tri natjecanja koja pripremaju; ispijanje pive, kombinacija ispijanja pive i trčanje 4 puta 400 metara, nakon čega za sve one koji to prežive slijedi nešto lakši dio- jedenje ljutih papričica.
Na kraju ne preostaje nam ništa drugo nego da sve posjetitelje za vikend pozovemo u Dugo Selo i na manifestaciju „Stara jela z Dugog Sela“.
U jednoj rečenici tek mogu reći; subota i nedjelja od 10 do 24 sata svi ste pozvani u Kolodvorsku ulicu. Sigurno vam neće biti žao, jer za svakog će biti ponešto. Stoga, najte ostati gladni, dojdite na „Stara jela z Dugog Sela“.