NENAD ČRNKO, predsjednik HNK Gorice: Naslov prvaka države? Zašto ne, snovi su besplatni, a i ostvaruju se….

S predsjednikom HNK Gorice i novoizabranim dopredsjednikom HNS-a dotaknuli smo se aktualnih nogometnih tema

Goran Stanzl/PIXSELL

Nenadu Črnku, predsjedniku HNK Gorice na nedavnoj Skupštini HNS-a ukazana je velika čast izborom za dopredsjednika krovne nogometne organizacije u Hrvatskoj. To je samo mali koračić u sportskom mozaiku ovog sportskog djelatnika koji se krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća upustio u sportski rad. Najprije u svome Poletu iz Buševca, Zajednici športskih udruga Grada Velike Gorice, Nogometnom savezu Velike Gorice, Nogometnom savezu Zagrebačke županije, a sada u HNS-u i HNK Gorici, gdje je na čelu kluba od 2009. godine. U dvanaest godina klub je pod njegovim vodstvom iz 3. HNL-Zapad došao na prag Europe prošle sezone. Nije ga taj neuspjeh pokolebao, štoviše u njemu je stvorio motiv više da dostigne još samo jedan rezultat koji mu nedostaje u sportskoj biografiji.

Krajem srpnja HNS je imao Izbornu Skupštinu na kojoj je Marijan Kustić izabran za čelnog čovjeka. Velika čast ukazana je i vama izborom za dopredsjednika. Zagrebačka županija, a napose Velika Gorica Vašim je izborom prepoznata kao sredina koja zauzima sve važnije mjesto na nogometnoj karti hrvatske?

Da, slažem se… Radi se ipak o jednoj od najvećih nogometnih županija u zemlji, ostvarujemo mnogo dobrih rezultata na svim nogometnim razinama, a meni osobno je to iznimna čast i motivacija za daljnji rad u nogometu. Tek sam četiri godine član IO HNS-a i drago mi je da sam se s nekim nogometnim pogledima uspio nametnuti, ali isto tako sam zahvalan svim svojim suradnicima u Gorici, gradu i županiji, bez čije podrške sportu sve ovo ne bismo uspjeli.

Kako biste ocijenili mandat Davora Šukera, u kojem će zlatnim slovima ostati upisano kako je Hrvatska za njegova mandata zaigrala u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Ja još uvijek stojim iza svoje izjave da mi u Hrvatskoj nismo i nikad nećemo biti svjesni veličine Davora Šukera u međunarodnim okvirima. S Davorom sam vrlo prisno surađivao u posljednjih nekoliko godina i međusobno smo se uvažavali. Davor je cijenio ljude iz nogometa i meni s tog aspekta nije bilo teško preusmjeriti neke nogometne aktivnosti saveza, ali i financijske potpore u našu županiju, ali prvenstveno zato što su za takve korake postojali čvrsti nogometni argumenti. Bez obzira na sadašnje okolnosti uvjeren sam da ćemo i dalje kvalitetno surađivati s Davorom i da će on u svojim međunarodnim aktivnostima čvrsto braniti interese HNS-a i hrvatskog nogometa u cjelini. S druge strane ne zaboravljamo ni činjenicu da se za vrijeme Davorovog mandata na čelu Saveza mnogo pozitivnih stvari napravilo, a da je hrvatski nogomet ostvario povijesno najbolje rezultate koje će vrlo teško biti dostići u budućnosti.

Matija Habljak/PIXSELL

Što očekujete od suradnje s novim predsjednikom Marijanom Kustićem, koji odabirom svojih suradnika pokazuje kako želi ravnomjeran razvoj nogometa u cijeloj Hrvatskoj?

Marijan Kustić je osoba koja razumije problematiku hrvatskog nogometa i suradnja s njim će obostrano ići u smjeru poboljšanja kvalitete nogometa, klubova i infrastrukture u svim regijama Hrvatske. Uvjeren sam da je on u ovom trenutku bio najbolje rješenje za Savez i da ćemo svi zajedno odraditi dobar posao u korist hrvatskog nogometa. Ne smijemo zaboraviti da vremena nisu laka, da se Savez isključivo financira od svojih vlastitih nogometnih aktivnosti i sponzora i da je vrlo teško zadovoljiti ambicije svih regija i amaterskog nogometa u cjelini. No, odgovorno tvrdim da i naš novi predsjednik i svi mi koji zajedno s njime donosimo odluke, ne samo da razumijemo problematiku nogometa u cijeloj zemlji, već i da ćemo učiniti sve što možemo da podignemo kvalitetu na svim razinama. Ali, morate biti svjesni da je to proces i da mala poboljšanja postaju okidač za ona veća, ali i da za sve što radite treba vremena.

Posljednjih godina HNS je velike napore uložio u ulaganje u stadionsku infrastrukturu pomažući u postavljanju hibridnih travnjaka. Kako se moglo iščitati sa Skupštine u tom smjeru razvoja infrastrukture nastavit će se i dalje.

Da, u većini situacija u takvim aktivnostima koristimo sredstva UEFA-e kad se ista otvore i HNS zajedno sa svim ostalim savezima kandidira za ista. Hibridni travnjaci su velika stvar za budućnost HR nogometa, a odnos investicije je otprilike 70-30 Savez – lokalna zajednica. U drugom krugu odrađeni su hibridni travnjaci u Varaždinu, Šibeniku i Splitu, a četvrti na redu je u Velikoj Gorici i plan je da se isti dovrši prije početka sezone 2022/2023. Klub je odradio i financirao projektnu dokumentaciju, sljedeći korak je da grad Velika Gorica predvidi u proračunu za 2022., a kasnije i odradi pripremne radove, a nakon toga HNS postavlja instalacije grijanja terena, potpuno novi sustav navodnjavanja, te najsuvremeniji hibridni travnjak. Kad dovršimo Veliku Goricu cijela liga će imati jednake uvjete za igranje utakmica, a već taj korak daje dodatan plus u kvaliteti hrvatskog nogometa.

Goran Stanzl/PIXSELL

Puno polemike i dalje se vodi uz Nacionalni stadion; kakav je Vaš stav kad smo kod ove teme? Je li Nacionalni stadion potreban ili je možda bolja solucija podizanje stadionske infrastrukture diljem Hrvatske kako bi reprezentacija mogla gostovati u svakom gradu koji zadovoljava propisane uvjete?

Moj stav se zna od ranije. Bilo bi idealno da reprezentacija igra u svim našim regijama, a trenutno mi u HR imamo jedan idealan stadion sa svom potrebnom infrastrukturom a to je Rujevica u Rijeci. Uskoro ćemo još moderniji stadion dobiti u Osijeku i to je nekakav put i za druge sredine, kako i na koji način možemo ostvariti ideju reprezentacije u svakom kutku Hrvatske. No, kad se pojavi strana ideja poput one s kineskim investitorima ja sam prvi za to da im se izađe u susret kao što smo mi u Velikoj Gorici to napravili. No, sve dalje ne ovisi o nama kada su takve vrste investicije u pitanju i kad investitor odustane, mi smo tu jednostavno nemoćni.

Iza nas je Europsko prvenstvo u nogometu, na kojem se Hrvatska oprostila u osmini finala porazom od Španjolske, kako Vi ocjenjujete naš nastup?

Ispunili smo plan i u ovom trenutku je to najbitnije. Jesmo li po kvaliteti trebali više, tvrdim odgovorno da jesmo, ali postoji veliki niz objektivnih okolnosti zašto to nije bilo tako. Jedna od po meni bitnijih je da smo i mi i Česi bile jedine reprezentacije koje nismo smjele biti u zemljama gdje su se utakmice odigravale u skupini već smo morali trošiti sate letova na putovanja i vraćanje na utakmice. A to nije lako, stvara i određene psihološke pritiske i po meni je to jedan od ključnih naših hendikepa. Generalno, ne treba biti neobjektivan jer i drugi igraju nogomet i u ovom trenutku treba zaboraviti Euro i okrenuti se prema kvalifikacijama za Katar.

Nova sezona na prvoligaškim travnjacima već je započela, Vaš klub HNK Gorica ušla je u četvrtu sezonu. Lani Vam je malo nedostajalo za povijesni europski iskorak, danas tri mjeseca kasnije i nakon onako ranog ispadanja Hajduka, je li Vam sada još više žao zbog takvog raspleta u kojem ste u posljednjem kolu ostali bez Europe?

Igor Kralj/PIXSELL

Naravno da mi je žao i iskreno teško da ću to ikad prežaliti. Imali smo povijesno najbolju sezonu koju smo proglasili na kraju neuspješnom. No, ja mislim da sam uvijek u nogometu bio realan i neću ni sad pogriješiti da još uvijek nismo bili spremni. Ne mislim tu organizacijski, ali za takve iskorake i ambicije morate imati 30-35 igrača pod Ugovorom, s druge strane mi se financijski ne možemo nositi s mnogim klubovima u HNL-u a bili smo punih 35 kola debelo ispred njih. No, baš zbog tih okolnosti, ozljeda, izostanaka, neadekvatnih zamjena i nekih naših vlastitih pogrešaka za koje najviše krivim sebe i prihvaćam potpunu odgovornost za plasman, nismo uspjeli. Ja sam svjestan da objektivno Gorica spada još uvijek, tu negdje u borbu između 5 i 7 mjesta ali, ambicija Gorice je uvijek voziti utrke iznad vlastitih limita, pa ćemo tako i ove godine dati sve od sebe da se uguramo u veliku četvorku HR nogometa i ja sam uvjeren da u tome možemo uspjeti.

U novu sezonu HNK Gorica je ušla s novim trenerom Krunoslavom Rendulićem koji nakon četiri kola ima polovičan uspjeh; dvije pobjede i dva poraza. Kakva su očekivanja od nove sezone. Da li je Europa imperativ ili se kreće u smjeru afirmacije mladih igrača kojih u goričkim redovima ne nedostaje?

Mnogo toga sam odgovorio u prethodnom odgovoru. Europa je isključivi cilj ali nije imperativ, Gorica je postala prepoznatljiva sredina i svaki klub pa tako i mi živimo isključivo od pozicije na tržištu i transfera. I zato je razvoj mladih igrača primaran, ali morate biti svjesni da je to mukotrpan i krvav put. A većina toga ne ovisi o klubu nego o njihovoj želji i ambiciji. Klub je tek poligon na kojem se želje, odnosno ambicije ostvaruju, ali sve strane moraju biti svjesne da je prvi cilj rezultat, a onda i sve ostalo. Tko je spreman prihvatiti ovakve vizije sigurno će uspjeti, onaj tko isključivo gleda sebe, a zanemaruje interes momčadi i kluba teško će napredovati bez obzira u kojem klubu bio.

Osim seniora, po prvi će puta u najvišem rangu zaigrati i juniorska momčad. Mora da Vas je taj rezultat obradovao?

U sportu teško da možete napraviti nešto preko noći i to je proces koji je planiran i na ostvarenju kojeg smo mukotrpno radili. Naravno da me obradovao. Sljedeći cilj je stabilizacija juniora u I HNL i paralelno s njim podizanje kadeta i pionira u isti rang. No, svako zadovoljstvo donosi i određene probleme i izazove, a nama je trenutno najveći problem infrastruktura i tereni za trening. Imamo preko 600 djece, 27 selekcija u natjecanju, a da vam kažem da na gradskom stadionu imamo svega četiri svlačionice nećete mi vjerovati. Trenutno koristimo resurse u Buševcu i Velikoj Mlaki i naravno plaćamo kroz određene segmente korištenje tih terena, ali u budućnosti moramo tražiti opciju za nogometni kamp…

2009. godine preuzeli ste HNK Goricu i započeli ste zajedno sa suradnicima stvarati jednu novu nogometnu priču u Velikoj Gorici. Većinu toga ste i ostvarili; od 1. HNL, poboljšane infrastrukture pa do sve veće prepoznatljivosti kluba na svim razinama. Kako gledate na ovih 12 godina u kojima ste vratili Veliku Goricu na nogometnu kartu Hrvatske.

Osobno mi je to vrijeme proletjelo u trenu. No, kad ste fokusirani sto posto na ono što radite to je i normalno. Kad se vratim u tu 2009. i usporedim sa sadašnjim stanjem mogu samo reći da smo napravili čudo u svim segmentima. Otpisali su nas iz I HNL u prvoj, pa drugoj, pa trećoj sezoni a mi smo i dalje tu. Uložili smo u infrastrukturu preko 10 mil Kn vlastitih sredstava i s time se posebno ponosim. Trenutno kroz razne dohotke jer u profesionalnom sportu nisu svi zaposlenici kluba već sklapaju ugovore putem samostalnih sportskih djelatnosti imamo kroz razne naknade, PRO ugovore, stalni radni odnos, honorare i stipendije 128 ljudi koji preko kluba ostvaruju dohodak. Koristimo brojne resurse drugih gospodarskih subjekata u gradu i županiji i slobodno mogu reći da smo važan segment gospodarskog rasta i da smo pokazali i sebi i drugima da se i tako može puniti proračun, a sama činjenica da su nam davanja kroz porez na dohodak i prirez dvostruko veća od primanja od strane Zajednice športskih udruga grada i županije govori da se i na ovaj način može ostvariti gospodarski rast u regiji. Imamo još puno planova, vjerujem da možemo rasti u svim segmentima i za to nam ne treba novac iz proračuna nego podrška našim idejama i vjerujem da ćemo zajedno u sljedećih nekoliko godina to i potvrditi.

Zahvaljujući HNK Gorici koja je danas prvoligaš i ostali turopoljski klubovi crpe Vaše resurse u postizanju svojih rezultata, jer ne treba zaboraviti kako velika većina igrača nakon staža u mlađim kategorijama svoj put nastavlja u nekom od turopoljskih ligaša. Piramida je uspostavljena što svi vole istaknuti, no jeste li Vi zadovoljni tom suradnjom, koja je nažalost ovog ljeta od strane Kurilovca gdje ste pomagali unazad dvije i pol godine malo narušena?

Marko Prpic/PIXSELL

I više smo nego zadovoljni suradnjom sa svim lokalnim klubovima u našem gradu, a mi koliko god je moguće pomažemo i guramo tamo gdje su zdrave sredine. Piramida je uspostavljena i logična. Mi smo imali ideje i planove da je još učvrstimo jer je Kurilovec u svim segmentima trebao biti naš drugi klub putem kojeg bismo razvijali igraće u jedinstvenoj trećoj ligi a kasnije i u II HNL. Nikad niti u jednom segmentu nismo ni pokušali se miješati u organizaciju i upravljanje Kurilovcem, a mogu dokazati da smo kroz razne aktivnosti u posljednje tri godine ukupno potrošili na tu suradnju preko 1 mil Kn. Iz Kurilovca su nas obavijestili u lipnju da će oni krenuti drugim smjerom te su postavivši stručni stožer seniora bez konzultacija s Goricom (napominjem da je taj stožer prethodne tri godine bio na plaći Gorice) time i potvrdili da traže djelomično odvajanje od Gorice. Prezentirali su nam svoje vizije i planove koji su bili vrlo ambiciozni i mi smo prihvatili biti partner s 5-6 najkvalitetnijih igrača kako bismo i dalje gurali taj projekt, a to je bilo i jedino što su od nas tražili. Naš uvjet je bio da zadrže kostur momčadi koja je iznijela velik teret prethodne sezone te da nas do početka srpnja obavijeste o pojačanjima kako bismo im upotpunili potrebne pozicije za ovakvu ambiciju s igračima koji bi u potpunosti bili na našoj plaći i igrali tamo na posudbi. Nažalost, neke stvari su tamo krenule nizbrdo, neki ljudi su napustili klub, a sredinom srpnja sam obaviješten od predsjednika da nažalost nije zadržana momčad niti su dovedena pojačanja. Gorica jednostavno tada nije bila spremna da preuzima na sebe teret ponovne izgradnje nečeg u što smo ulagali pune tri godine i što se srušilo u nepunih mjesec dana. Žao mi je što je tako ispalo, ali mi sa svoje strane imamo potpuno čistu savjest i trenutno jedino što smo izgubili je novac koji smo ulagali u proteklih nekoliko godina ali to su opet za nas neka nova iskustva… Vrata nisu zatvorena i vjerujem da ćemo u budućim vremenima pronaći opcije da stvari dođu na svoje mjesto, ali taj korak sada nije na nama…

Velika Gorica je po svim parametrima nositelj nogometne igre u Zagrebačkoj županiji, no gdje je Zagrebačka županija na ostale hrvatske županije?

U svim segmentima smo vrlo visoko. Imamo odličnu infrastrukturu više od 130 nogometnih klubova i velik broj registriranih igrača. Ako gledamo s amaterskog stanovišta sigurno smo među dvije vodeće županije u Hrvatskoj, s profesionalnog segmenta smo tu negdje u prvih 5. Mnogo toga ovisi o lokalnoj upravi i prvenstveno infrastrukturi, ne toliko o novcu koji se daje direktno klubovima. Zagrebačka županija je sigurno tu u samom vrhu u Hrvatskoj i daj Bože da tako još dugo ostane…

Vodite klub neprekidno od 1999. godine, prošli ste sve nogometne rangove u Hrvatskoj od sedme do prve lige, imate srebrnu medalju sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, igrali ste sa svojim klubom polufinale hrvatskog kupa, Gorica je konstantno u vrhu HNL-a i dopredsjednik ste Hrvatskog nogometnog saveza. Onako na prvu vjerojatno ste ostvarili sve svoje nogometne snove, no postoji li još nešto u nogometu što biste poželjeli?

Uh, kad sve ovo rezimiram, prvo što mi padne na pamet je da ću svojim odgovorom ispasti bahat. Srebrna medalja iz Rusije je nešto neprocjenjivo, ali ja si ne mogu pomoći jer stvarno vjerujem u to da Gorica može jednom do vrha HNL-a i stvarno ću ja i svi mi koji vjerujemo u klubu napraviti sve da se jednog dana možda dogodi i to čudo. Kad pogledam unazad i put koji smo prošli, tada ću reći da je moguće, bitno je vjerovati i svake sezone pokušati iznova. Zašto ne, snovi su besplatni, a i ostvaruju se….