Lovački zapis iz Velike Gorice

Na radnoj akciji svaki lovac ugrađuje dio sebe. Potvrdila je to još jedna akcija lovaca Srne

Kako napraviti lovačku čeku?
IMG-20240303-WA0018

Pravi recept za lovačku čeku je kada dan prije radova, moja supruga spremi meso u pac za roštilj, kazuje stari lovac Boro i nastavlja.

-Onda dođe društvo na teren, svatko nešto uradi. Čak dođe i prijatelj Mario s buldožerom, očisti teren i podigne krov. Mali Jura sve namoči uljem i čeka je vječna. No, svaki lovac na radnoj akciji ugrađuje dio sebe.

Ah da, dok se čeka radi, glavni majstor za roštilj naloži vatru i spremi roštilj za društvo. Lovnik Vjeko ima alata u kombiju da može napraviti generalku na traktoru od Štele, koji je jedva upalio. Predsjednik Joža slučajno danas ima rođendan, radno ga obilježava. Dobio je dar na kome piše ” Sretan 18. rođendan”. Je 18 puta 3,5 a to je tek 99. Što je šest i pol desetljeća za mladića.

-Naš je recept stari, ako ne znaš raditi s drvetom, kosiš travu, čistiš grmlje, ili popravljaš traktor od Štele. Ma mi lovci smo univerzalci, s godinama naučimo sve raditi- kazuje Joža.

Jožin unuk, zvan Mali Jura je skoro dvometraš, računa mjesece do punoljetnosti i polaganja lovačkog ispita. Od oca Danijela i naravno djeda Jože Babrige naučio je dosta toga o lovu, sigurno će položiti ispit. Ondje se ljubav prema lovu nasljeđuje, ali i stvara, dok se radi.

Na livadi, kraj ivice šume, oko buduće čeke, šafrani i zvončici procvali. Nitko ih ne bere niti ne gazi, zaštićene proljetnice. I šale se lovci, vidite što god radili nama cvjeta cvijeće. Prošao je lov na štetočine, sada budu sačmarice nauljene i spremljene do sljedeće sezone. Priprema se godišnja skupština, potom će lovci upucavati karabine za početak lova na srnjaka. Ova Borina čeka uskoro će trebati, ima divan pogled na okolicu.

Lovačko društvo Srna Velika Gorica nosi 1883. godinu na svom grbu. Povijest je potvrdila kako se organizirani lov u Velikoj Gorici spominje polovicom 19. stoljeća. Nedavno je preminuo Saša Božić, autor koji je to sve istražio i pripremio veliku monografiju društva. Knjiga je pri kraju, završit će ju njegova obitelj.

-Hej gdje je onaj fotograf, pa on ne zna ništa raditi samo snima i piše- doviknuo je jedan od lovaca.

Evo dečki, zajednički snimak kraj čeke, za povijest. Onu povijest društva koju ste vi zajedno ispisali i još pišete, ljudska i lovačka.

Zabilježio perom i kamerom: Boris ĆAVAR

Događanja
Velika Gorica