Najveća eutanazija svinja

Na ovoj će se farmi usmrtiti više od 500 svinja

Prošlog vikenda počela su uginuća, a bolest je potvrđena u srijedu
Otrovanec: Uzgajivač Marijan Sesvečan poduzeo je niz mjera za spas svojih svinja Damir Spehar/PIXSELL

U Vrbici pokraj Đakova jutros je počela najveća eutanazija svinja u jednom uzgoju zbog pojave afričke svinjske kuge – 517 svinja, na farmi Mirka Kolića iz Budrovaca, jednog od najvećeg svinjogojaca u ovom dijelu Hrvatske.

Kolić ima devet objekata za tov na području Đakovštine i u općini Vrpolje, u Brodsko-posavskoj županiji. Prošlog vikenda počela su uginuća, a bolest je potvrđena u srijedu.

-Država će obeštetiti za posljedice zbog prodora kuge, ali žao mi je i zbog mog i uzgoja drugih proizvođača, jer će pojava kuge nakon duže pauze u našoj županiji, Osječko-Baranjskoj, utjecati na datum obnove prometa svinjama i mesom koji je dosad bio 12. siječnja iduće godine- izjavio je Kolić.

Načelnik Stožera Civilne zaštite općine Semeljci Mirko Miladinović kaže kako je prethodno u toj općini, kojoj pripada Vrbica, bolest potvrđena još 3. studenog, prije gotovo mjesec dana, također u Vrbici, u jednom domaćinstvu s nevelikim uzgojem.

Prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Mladena Pavića, eutanaziju 517 svinja u Vrbici provode četiri veterinarska tima koji će usmrćivanje svih 517 životinja provesti tijekom današnjeg dana.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika