NA DANAŠNJI DAN: Franjo II., posljednji njemačko-rimski car, Immanuel Kant, Abraham Lincoln, Thomas Alva Edison

2021-02-12-dndd

Franjo II., posljednji njemačko-rimski car – 1768.

Na današnji dan 12. veljače 1768. godine rođen je Franjo II., posljednji car Svetog Rimskog Carstva, ugarski, hrvatski i češki kralj, austrijski nadvojvoda i austrijski car. Franjo II. bio je prvi i najstariji sin cara Leopolda II. i carice Marije Lujze. Carem je postao nakon što je njegov otac naglo preminuo 1. ožujka 1792.

Za razliku od liberalnog oca, Franjo II. se pokazao kao tipičan reakcionar. Njegovu su vladavinu obilježili opetovani vojni sukobi s Francuskom na međunarodnom polju, a apsolutizam i centralizam na utunarnjepolitičkom planu. Slijedom vojnih poraza u sukobima s Francuskom, prekinuto je dugotrajno gospodstvo kuće Habsburg nad Svetim Rimskim Carstvom, od čijeg je manjeg dijela nastala nova carevina – Austrija, kojoj je Franjo postao prvi car.

Franjo II. umro je 2. ožujka 1835., a njegova smrt donijela je brojne sukobe oko njegovog nasljednika, jer je imao četiri sina. Očevim nasljednikom na kraju je, unatoč brojnim nesuglasicama, postao najstariji sin Ferdinand I., koji je zemlju vodio narednih 13 godina.

Immanuel Kant, filozof – 1804.

Dana 12. veljače 1804. umro je njemački filozof Immanuel Kant. Kant je imao velik utjecaj na romantičke i idealističke filozofe devetnaestog stoljeća. Njegov je rad bio polazna točka za Hegela.

Zajedno s Hegelom, Fichteom i Schellingom svrstan je među klasične njemačke idealiste, ali sam Kant pripada i transcedentalnom idealizmu. Kantova se filozofija može podijeliti u dva dijela: predkritičko i kritičko razdoblje.

U predkritičkom razdoblju Kant se bavi materijalističkim tumačenjem svijeta. Svoju teoriju o nastanku svemira iznio je u djelu „Opća povijest prirode i teorija neba“. U ovom djelu je Kant predvidio postojanje planete Uran, koja je kasnije 1881. godine i otkrivena. U kritičkom periodu on daje kritiku prethodne filozofije i filozofije svojih prethodnika, te tako potpuno prelazi na idealizam. U ovom periodu je napisao svoja najveća djela: Kritika čistog uma (Što mogu znati?), Kritika praktičkog uma (Što trebam činiti?) i Kritika snage suda (Čemu se mogu nadati?) i time dajući odgovor na pitanje: Što je čovjek?

Abraham Lincoln, američki predsjednik i političar -1809.

Na današnji dan 12. veljače 1809. godine u gradu Hodgenvilleu, američke savezne države Kentucky, rođen je Abraham Lincoln, 16. predsjednik SAD-a.

Lincoln je zemlju vodio od 1861. godine do atentata 1865., tijekom najveće ustavne, vojne i moralne krize – Američkog građanskog rata.

Za vrijeme mandata uspio je ukinuti ropstvo, ojačati vladu te modernizirati ekonomiju.

Lincoln je za predsjednika izabran i na izborima 1864.

Ubijen je godinu dana kasnije u atentatu u kazalištu koji je na njega izvršio glumac sklon Konfederaciji John Wilkes Booth.

Charles Robert Darwin, tvorac prve moderne teorije o evoluciji živih bića – 1809.

Charles Robert Darwin ( 12.02.1809. (Shrewsbury, GB – 19.04.1889., Downe, Kent), engleski znanstvenik i prirodoslovac. Darwin je autor prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodne selekcije. Ta teorija je po njemu dobila i naziv darvinizam. Darwinova teorija je u cijelosti objavljenja 1859. godine pod naslovom Postanak vrsta (The Origin of Species). Knjiga koju su nazvali knjigom koja je šokirala svijet, prodala se u potpunosti već prvi dan te je naknadno tiskano još šest izdanja (Darwin ju je pripremao pune 22 godine).

Reakcija na Darwinovu knjigu bila je veoma brza. Neki biolozi (Adam Sedgwick i John Stevens Henslow) spočitavali su Darwinu kako ne može dokazati svoje hipoteze. Drugi su kritizirali Darwinovu koncepciju o razvijanju različitih vrsta iz jedne. Međutim najžešći napadi na Darwinovu teoriju nisu dolazili od znanstvenika već od strane crkvenih predstavnika. Oni su mu spočitavali da teorija o prirodnoj selekciji poriče utjecaj Boga na stvaranje čovjeka i stavlja čovjeka na istu razinu sa životinjama. Važnost Darwinova rada prepoznali su njegovi suvremenici te je Darwin izabran u Kraljevsko društvo (Royal Society) 1839. godine i u Francusku akademiju znanosti (1878.). Odana mu je počast i mjestom pokopa u Westminster opatiji, nakon što je 19. travnja 1882. preminuo u mjestu Downe, grofovija Kent. U biologiji se rabi oblik Darwin kad se citira botaničko ime.

Darwinov dan (engl. Darwin Day) je praznik koji se obilježava 12. veljače na dan koji se 1809 godine rodio engleski znanstvenik Charles Darwin. Ovaj praznik je prilika da se naglasi njegov doprinos znanosti, kao i promovira znanost općenito. Proslave Darwinovog rada organizirane su sporadično još od njegove smrti 19. travnja 1882 godine. Slavlja su se odvijala u Down House, kući u predgrađu Londona u kojoj su Charles Darwin i članovi njegove obitelji živjeli od 1842 do 1896 godine.

Thomas Alva Edison, izumitelj – 1847.

Thomas Alva Edison (Milan, Ohio, 11. veljače 1847. – West Orange, 18. listopada 1931.), američki izumitelj i tehničar.

EDISON, Thomas Alva

Kao samouk u mladosti je počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Park 1876. godine, nedaleko od New Yorka, glasoviti laboratorij u kojem je radio do smrti, a u njemu 1884. godine radio i Nikola Tesla na usavršavanju dinamo-stroja. Najpoznatiji izumi su mu mikrofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, stroj za pisanje, telegrafski aparat koji otipkava tiskana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan izum je žarulja s niti od ugljena, koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća, prije izuma žarulje s metalnom niti. Edison je četvrti najplodniji izumitelj svih vremena, američkom patentnom birou prijavio je 1093 patenta.

…..

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža; http://www.enciklopedija.hr; Prolexis

Hrvatska
Vremeplov