MOST zatražio konkretne odgovore za Aglomeraciju

Vijećnici MOST-a još jednom iskazali sumnje na rok dovršetka Aglomeracije
20220221_085849

U prostorijama velikogoričkog MOST-a jutros je održana tiskovna konferencija “Europski tužitelj zbog projekta Aglomeracije u Velikoj Gorici?”, kojom iskazuju sumnje na rok dovršetka ovog projekta.

Na prošlotjednu sjednicu Gradskog vijeća najprije se obratio koordinator MOST-a u Velikoj Gorici, Damir Slojšek.

–Konstruktivno smo odradili posao koji je bio ispred nas. Dobio sam pohvalu od odgojitelja i roditelja djece u DV Ciciban, koji se tiču problematike logopeda i psihologa, kako bi nadležne službe obratile pažnju na navedeno- kazao je Damir Slojšek.

Zoran Lovrić, je istaknuo kako je Grad već sada zadužen za preko 100 milijuna kuna, a k tome je i komunalna naknada uvećana za 30 posto.

-Na zadnjem Gradskom vijeću dobili smo dosta traljavu informaciju na samo dva papira s netočnim informacijama. Ovo je prijelomni trenutak u kojem mi kao vijećnici iz kluba MOST-a tražimo od grada da se uozbilje i daju potpuno izvješće i informiraju građane o Aglomeraciji. Nemoguće je dovršiti 100 kilometara cesta i popraviti ih u tako kratkom roku- rekao je Zoran Lovrić, dok se Valentina Dorotić osvrnula na problematiku ponavljanja natječaja za pročistač, koji je prije dvije godine bio poništen zbog probijanja natječajnih okvira financiranja.

Ivan Bekavac je podsjetio kako je u nacionalnim medijima prije dva tjedna objavljeno da je nadležnost nad ovim slučajem izmještena iz USKOK-a na Ured europskog tužiteljstva, te je za očekivati kako će proces istrage zahvatiti odgovorne osobe u našem gradu, a posljedice će se osjetiti u provedbi projekta Aglomeracije.

-Zbog problematike koje smo se prethodno danas, pripremili smo set pitanja koje upućujemo gradonačelniku i gradskoj upravi. Zanima nas što planira učiniti ako aktualni natječaj za izgradnju pročistača ponovno bude poništen zbog probijanja financijskih okvira iznosa ponuda. Nadalje, zanima nas i tko je odgovoran za ponovnu izradu i objavu natječaja iste vrijednosti, kada znamo da su unazad dvije godine poskupjeli troškovi izgradnje. Zbog svega tražimo javnu objavu ugovora između naručitelja i izvođača radova kako bi javnost znala po kojim cijenama su ugovoreni koji poslovi i s kojim izvođačima.

Tražimo i javnu objavu plana sanacije prometnica koje su oštećene u projektu aglomeracije, a koja bi prema informacijama koje smo primili na zadnjoj sjednici, trebala biti gotova do kraja godine – jer građani to zaslužuju znati! Tražimo da nas se obavijesti o planu provedbe s novim rokovima izvršenja, jer je izvjesno da radovi do studenog neće biti dovršeni. Tražimo i javno distanciranje gradonačelnika od prijedloga spajanja na zagrebački pročistač otpadnih voda koji je u koncesiji. Smatramo kako je takvo rješenje stručno neprovedivo i neprihvatljivo, te da grad naše veličine zaslužuje poseban uređaj za pročišćavanje odvodnje. Nadalje, tražimo i informaciju o planiranim izmjerenim dubinama jezera Čiče kao i utjecaju istih na izgradnju novog pročistača.

Tražimo javnu objavu nadzora izgradnje aglomeracije po etapama u projektu zbog brojnih prijavljenih propusta naših građana, te gdje se traži popravak, odnosno preinaka. Naposljetku, zanima nas u kojim će vremenskim okvirima doći do isplate više od 200 milijuna kuna proračunskog novca koji je Grad dužan platiti u okviru projekta Aglomeracije. Očekujemo da ćemo mi, ali i cjelokupna javnost, odgovore na ova pitanja dobiti u zakonskom roku od 30 dana– rekao je Bekavac.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Velika Gorica
Zagrebačka županija