Mali potez, velika šteta

Mislite da se pećnica brže hladi otvorena? Ova velika greška može vas skupo koštati

Iako mnogi ljudi imaju naviku ostavljati pećnicu otvorenu nakon upotrebe, to zapravo može biti vrlo opasno
pexels-asphotograpy-213162

Pećnica je jedan od najčešće korištenih kuhinjskih aparata. Međutim, mnogi će ostaviti vrata otvorena nakon upotrebe jer vjeruju da će se brže ohladiti. Na prvi pogled čini se praktičnim i bezopasnim, ali to je praksa koja može uzrokovati više štete nego koristi. Naime, vrući zrak koji izlazi iz otvorene pećnice može oštetiti kuhinjski namještaj ili zidne obloge. Istovremeno, materijali poput aluminija, koji su sve više sastavni dio novijih kuhinja, posebno su osjetljivi, prenosi N1.

Aluminijske površine u blizini pećnice mogu izgubiti svoj izvorni izgled ili se deformirati zbog naglih promjena temperature. Drvena vrata i elementi izloženi vrućem zraku mogu promijeniti boju ili se čak saviti tijekom godina. Osim što oštećuje namještaj, često otvaranje pećnice može oštetiti i njezine dijelove.

Toplina koja izlazi iz pećnice može uzrokovati opekline, što je posebno opasno za djecu koja su znatiželjna i žele sve dodirnuti. Osim toga, otvorena vrata predstavljaju fizičku barijeru.

Najbolje rješenje je potpuno zatvoriti vrata pećnice nakon upotrebe i pustiti je da se prirodno ohladi. Modernije pećnice opremljene su ventilatorima koji učinkovito izbacuju toplinu i vlagu, čak i kada su vrata zatvorena.

Hrvatska
Život