Minimalno 42 milijarde kuna za početak obnove Zagreba

Minimalni troškovi obnove Zagreba nakon potresa iznosit će 42 milijarde kuna, što se odnosi isključivo na obnovu pojačanjem konstrukcijskih elemenata zgrada, rečeno je na konferenciji "Budućnost građevinskog sektora: Obnova Zagreba - hrvatski new deal"

Emica Elveđi/PIXSELL

Minimalni troškovi obnove Zagreba nakon potresa iznosit će 42 milijarde kuna, što se odnosi isključivo na obnovu pojačanjem konstrukcijskih elemenata zgrada, rečeno je na konferenciji “Budućnost građevinskog sektora: Obnova Zagreba – hrvatski new deal”.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, također je u svojim projekcijama predvidjelo još nekoliko solucija koje ovise o razini obnove. Naime, prema metodologiji Svjetske banke, u što su uključeni šteta i gubici koje je potres uzrokovao, cijena obnove bila bi 11,5 milijardi eura, dok bi najbolja, sveobuhatna, obnova, stajala 17 milijardi eura.

– Samo povezivanjem gospodarstva, politike i znanosti moguće je pokrenuti hrvatski new deal. Ministarstvo graditeljstva je postavilo preduvjet no potrebna je odlučna provedba, istaknuo je državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir nadodavši kako Zakon o obnovi još uvijek nije izglasan jer se previše osluškivalo mišljenja koja su dolazila sa svih strana.

Ravnatelj  Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis kazao je da je od 25.312 pregledanih zgrada njih 1.309 dobilo crvenu oznaku privremene neupotrebljivosti, njih 4.889 žutu, a 18.769 zelenu. Naglasio je i da je na oko 30.500 građevina u Zagrebu prijavljena neka šteta uzrokovana potresom. Obnova Zagreba od posljedica potresa po njemu će biti najveći poduhvat u povijesti grada.

– Sve što se napravi morat će trajati desetljećima”, istaknuo je Rovis dodavši i da tijekom obnove treba voditi računa i o energetskoj učinkovitosti.