Martina Skendrović Babojelić: Važno je podići svijest potrošača o konzumaciji plodova tradicionalnih voćnih vrsta

Tradicionalne voćne vrste na području Zagrebačke županije zasađene su uglavnom uz okućnice, sadrže značajno veće količine fenola i flavonoida iznimno važnih spojeva za zdravlje, a od vrsta najviše dominiraju jabuke, kruške, trešnje, šljive i breskve, zaključak je to projekta “Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije”.

Voditeljica projekta Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu istaknula je kako je važno podići svijest potrošača o konzumaciji plodova tradicionalnih voćnih vrsta, kao i brojnih sorta koje kod nas postoje. Jedna od dominantnih vrsta je jabuka koja se pojavljuje u nizu sorta – božićnica, bobovec, kanada, boskop, cox orange, gravenstein, šampanjka, zelenika, itd. Zanimljivo je kako za jednu sortu jabuke – lijepo cvjetku postoji još 25 naziva na terenu diljem županije. Od drugih vrsta učestala je krušaka i to tepka, a od pojedinačnih stabala ističu se dunje, mušmule, oskoruše, orah i drijen.

Projekt je provođen na području Samoborskog i Žumberačkog gorja, Zaprešića i Vrbovca, a dodatni doprinos dale su osnovne škole Milke Trnine iz Križa i Josipa Zorića iz Dugog Sela koje su zainteresirane za uključivanje u projekt kroz sadnju tradicionalnih voćnih vrsta i sorti u sklopu svojih voćnjaka ili školskih vrtova, kao i kroz različite aspekte edukacije.

S obzirom na utvrđen potencijal tradicionalnih sorti pokrenuta je i suradnja s rasadnikom Agro-Car koji u Bistri ima umatičena stabla nekoliko najznačajnijih tradicionalnih sorti te će sukladno interesu za uzgoj biti osigurana proizvodnja sadnica u cilju poticanja uzgoja i sadnje manjih nasada po načelima održive ekološke proizvodnje.

– Projekt smo pokrenuli jer smo bili uvjereni da njegovi rezultati imaju veliki potencijal za razvoj zdravijih lokalnih  proizvoda od voća i uspješno usmjerenje prema ekološkom uzgoju voća. Budući da znamo da su dvije godine premalo za ozbiljnija istraživanja, dogovorili smo suradnju i nastavak projekta za još tri godine s Koprivničko-križevačkom županijom, rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.