Martin Baričević: Hrvatske općine su spremne dati svoj doprinos u borbi s koronavirusom

Načelnik Općine Jasenice iz zadarske županije, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević govori o spremnosti hrvatskih općina u krizi s korona virusom te važnosti sinergijskog djelovanja u prevenciji širenja zaraze

Koliko su spremne hrvatske općine kada govorimo o nošenju s aktualnim kriznim trenutkom i borbi s korona virusom? Je li se ovaj vid ugroze mogao predvidjeti?

Moram priznati kako sam očekivao širenje virusa korona na cijelu Europu jer sam relativno nedavno predvodio izaslanstvo Hrvatske zajednice općine koje je bilo u posjeti našim izraelskim kolegama. Tom prilikom smo i raspravljali o mogućnosti širenja virusa te mogu kazati kako su nažalost naši zaključci bili više-manje isti. Logikom stvari, odnosno kretanjem roba, usluga te naravno ljudi, zaraza u relativno kratkom roku može stići na sve strane svijeta. Živimo u globalnom i tehnološki-superiornom društvu gdje pojava ovog tipa ne bi smjela biti neočekivana. Naši izraelski domaćini su nam stalno naglašavali važnost dobre organizaciju u kriznim vremenima. Naravno, moramo uzeti sve specifičnosti izraelskog društva, od kojeg možemo puno naučiti posebno u kontekstu prevencije i nošenjem s raznim ugrozama. Isto tako, imamo razvijenu mrežu međunarodnih kontakata od Austrije, Ukrajine, Albanije, Kosova te Armenije.

Mogu kazati kako mnogi od tih zemalja gledaju prema nama kao nekoj vrsti uzora. S posebnom pozornošću pratimo razvijanje pandemije u tim državama. Posebno bih izdvojio odnose s Ukrajinom i Austrijom, s kojima imamo podosta zajedničkih interesa i pogleda. Suosjećamo sa svima njima te nudimo ne samo savjete već i aktivnu razmjenu iskustava. Koordinacija i savjetovanje u ovim kriznim vremenima može biti dragocjeni izvor mogućih rješenja. U ovom trenutku smatram da s obzirom na okolnosti možemo biti zadovoljni. Prema zadnjim informacijama na području Republike Hrvatske ima devedesetak slučajeva zaraze, što gledano iz komparacije sa susjednim zemljama predstavlja nižu brojku. Važna je pravovremena reakcija i tu posebno moram pohvaliti brzu i odlučnu reakciju Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem koja je na vrijeme uočila konture problema.

Vjerujem da smo do sada pokazali kako se možemo nositi s problemima ovog tipa. Građani Republike Hrvatske su uvijek u ključnim trenucima pokazivali odvažnost, solidarnost i sposobnost da se brzo prilagode netipičnim situacijama.

Kako do sada ocjenjujete brzinu i reakcije Vlade RH? Kako Hrvatska zajednica općina gleda na predložene mjere te koliko je ova cijela situacija utjecala na vaš rad?

Posebno bih pohvalio dobru strategiju komuniciranja od strane Vlade RH i svih njezinih sastavnica što je u javnosti dočekano s odobravanjem. Vrlo je važno pravovremeno informirati javnost i usudio bih se kazati educirati populaciju u svim postupcima, odnosno protokolima. Kao sjajan primjer ovdje bih svakako naveo prof. Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike „Fran Mihaljević“ te novog ministra Vilija Beroša čije komunikacijske vještine umanjuju latentnu paniku koja nažalost vlada među populacijom. Ovime smo pokazali kako je naš pristup učinkovit, posebice oko otvorene i transparentne komunikacije u ovim osjetljivim kriznim trenucima. Vjerujem kako i od našeg iskustva mogu profitirati i druge države. Naravno, strah je racionalna kategorija kod ljudi. To nas ne bi trebalo čuditi.

Stvar je relativno jasna jer se ljudi boje nepoznatog. Mi u Hrvatskoj zajednici općina pratimo ovu priču oko korona virusa već duže vrijeme jer smo pripremali veliku međunarodnu konferenciju pod nazivom „Budućnost i perspektive lokalne samouprave u europskom kontekstu“ koja se trebala održati 8. travnja u sklopu hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU 2020. u zagrebačkom hotelu Westin. Morali smo obustaviti složene pripreme same konferencije na kojoj samo očekivali 10 međunarodnih izaslanstava. Dakle, međunarodni događaj „par excellence“ kada govorimo o lokalnoj samoupravi. Posebno smo željeli naglasiti važnost ove naše konferencije, posebno u kontekstu komparacije fiskalne decentralizacije, eksploatacije prirodnih bogatstava, problema demografije na ruralnom području, ulozi i važnosti žena u lokalnoj politici te problematici teritorijalnog ustroja. Sve ove teme su trebale poslužiti kao putokaz mogućim rješenjima jer vjerujte mi svi problemi oko lokalne samouprave su slični pa je važno usporediti i vrednovati iskustva. Dakle, možemo sarkastično kazati kako smo metaforički bili žrtve korone virusa. Srećom, očekujemo stabilizaciju i nadamo se rješavanju problema s korona virusom, tako da planiramo održavanje spomenute konferencije počekom jeseni.

Kako bismo odgovorili izazovima vremena, bili smo primorani odgoditi i godišnju Skupštinu Hrvatske zajednice općina koja se trebala održati u sklopu već prije spomenute međunarodne konferencije, na kojoj smo očekivali više od 200 načelnica i načelnika na jednom mjestu. Donijeli smo odluku o održavanju tzv. „digitalne skupštine“ putem novih i naprednih komunikacijskih alata. Kao što vidite, ništa ne prepuštamo slučaju. Moramo uvijek ukalkulirati i moguće nepoznanice. Tajna je u dobrom i odgovornom planiranju.

Kako ocjenjujete spremnost hrvatskih općina da se nose s korona virusom? Mogu li one odgovoriti izazovu u najgorem slučaju?

Mi u Hrvatskoj zajednici općina detaljno pratimo situaciju s problemom korona virusom te smo u kontaktu sa svim našim članicama kojih ima u ovom trenutku 329 što predstavlja oko 80% svih općina na području Republike Hrvatske. Prikupljamo podatke i koordiniramo unutar Ureda Zajednice te praktično i savjetodavno dajemo svoj doprinos. Imamo mali, ali učinkoviti tim koji prati stanje u realnom vremenu i u stalnom je kontaktu s članicama. Hrvatske općine su spremne dati svoj doprinos u borbi s korona virusom. Udružujemo kapacitete i bit ćemo spremni zajedno djelovati kao cjelina.

Moram posebno ukazati na visok stupanj samoorganiziranja hrvatskih općina, što govori u prilog općinskim kapacitetima. Uostalom dobar dio načelnika i načelnica ima iskustvo rada u ratnim uvjetima kroz sudjelovanje u Domovinskom ratu, što nam svakako može pomoći, poglavito ako se situacija radikalno pogorša u vidu velikog broja zaraženih. Na praktičnoj razini to se očituje na pomoći našim mještanima treće životne dobi i bolesnima kojima organiziramo donošenje hrane, lijekova i ostalih potrepština. Radi se o populaciji za koju smo posebno senzibilni te činimo svakodnevne napore kako bismo našim mještanima olakšali ovu situaciju.

Isto tako, koordiniramo i sa županijskim i gradskim stožerima sve korake kako bismo sinergijski djelovali. Posebno budno pratimo ljude u tzv. „samoizolaciji“ te smo u kontaktima s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova i svim ostalim sastavnicama sustava. Također se pripremamo i za veći angažman unutar općina. Naravno sve ovisi o razvoju same situacije. Ovdje također apeliram na odgovornost svakog pojedinca u ovim kriznim vremenima, što se kako što kaže ministar Božinović izravno reflektira i na cijelu društvo. Dakle, budimo odgovorni i mislimo na posljedice naših činova!

Kako gledate na paket pomoći koja je Vlada Republika pripremila kao pomoć u ovim kriznim vremenima? Mogu li te mjere aktivno pomoći stanovništvu i gospodarstvu u prevladavanju trenutnih poteškoća?

Što se tiče lokalne samouprave, vjerujem kako ne bi trebalo biti većih problema u kontekstu likvidnosti. Ministar Marić kaže kako se izmjenama općeg poreznog zakona stvaraju preduvjeti lokalnoj samoupravi i svima ostalima koji prikupljaju javna sredstva da pristupe olakšavanju položaja poduzetnicima i građanima. Vlada donosi 63 mjere za stabilizaciju domaće ekonomije, što govori o prevenciji od strane Vlade Republike Hrvatske. Moratoriji, odgoda plaćanja je ključ. Isto tako, očekujem normalno funkcioniranje bankarskog sektora. Posebno bih izdvojio odgodu, odnosno moratorij kako bi se pomoglo građanstvu i tvrtkama. Otvaranje raznih kreditnih linija za nužna obrtna sredstva neke su od najavljenih mjera za pomoć gospodarstvu i građanima kako bi prebrodili ovu krizu. To se odnosi i na subjekte na području hrvatskih općina.

Drago mi je da sam u mjerama Vlade RH našao dosta sličnosti sa strateškim dokumentom koji smo mi unutar Hrvatske zajednice općina kreirali pod nazivom „Smjernice za razvoj lokalne samouprave i fiskalnu decentralizaciju u Republici Hrvatskoj“. Radi se o prijedlozima koje smatramo pravednim i održivim te smo ih tako željeli prezentirati kao moguće rješenje. Sadržajno one se tematski protežu od decentralizacije, turističke i vatrogasne djelatnosti, pomorskog dobra, eksploatacije prirodnih bogatstava (npr. šume, vode, šljunka, ugljikovodika i sl.), područja osnovnoškolskog obrazovanja i primarne zdravstvene zaštite, vodoravne suradnje, metodologije indeksa razvijenosti, poreza na dohodak, demografije i sl. Sve su to teme od vitalnog interesa za općine te me raduje razumijevanje i potpora Vlade RH u tom segmentu. Imamo razumijevanje i sjajnu suradnju sa svim sastavnicama Vlade RH koja razumije kako je lokalnoj samoupravi potreban novac da bi općine mogle dati jači doprinos. 

O tome koliko smo bili dalekovidni u našim Smjernicama govori i činjenica kako smo na neki način i predvidjeli ovakvu moguću situaciju u kontaktu izvanrednog stanja, kao i svih ostalih implikacija. Vjerujem kako je ovo ujedno i prilika općinama da pokažu kako imaju kapacitete i organizacijski potencijal. Fiskalna decentralizacija je odgovor na probleme. Jačanje hrvatskih općina je prvorazredan interes Republike Hrvatske.

Možemo li izvući neke zaključke iz ove krizne situacije? Koliko je realno da se brzo povratimo u stanje prije izbijanja ovog problema s korona virusom?

Jako je nezahvalna uloga prognozirati bilo što, a kamoli ovako složenu situaciju. Ključno je ostati trezven i realan u ovakvim situacijama. Panika nikome ne pomaže. Dapače, imamo dojam da se ponekad i previše dramatizira. Kako god, vrijeme će svoje pokazati.

S obzirom na svoje životno, stručno i političko iskustvo vjerujem da ćemo iz ovoga izaći još snažniji i otporniji. Život nam često nameće izazove i iskušenja. Važno je da svi mi bez obzira na političke i druge poglede pokažemo zajedništvo koje na sve spaja. Svi mi imamo želju i cilj da pokažemo kako dobri primjeri ne moraju biti izolirani slučajevi. Male zajednice se uvijek bile dosta kompaktne te oslikavaju kralježnicu svakog društva. Upravo zato mi u Hrvatskoj zajednici općina uvijek koristimo priliku da naglasimo povezanost lokalne i nacionalne Hrvatske.

Zajednička sinergija je ključna i ako ćemo se čvrsto držati i osloniti jedni na druge prebrodit ćemo i ovu krizu. Uvjeren sam da ćemo uspjeti.