Marijana Petir inicira smanjenje stope PDV-a za med proizveden u Hrvatskoj

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir uputila je ministru financija Zdravku Mariću inicijativu za smanjenje stope PDV-a za med proizveden u Hrvatskoj kao i za ostale prehrambene proizvode

Patrik Macek/PIXSELL

Prema dostupnim informacijama, PDV za med iznosi 5 posto u Poljskoj, 9,5 posto u Sloveniji, 7 posto u Njemačkoj, 9 posto u Italiji, istaknula je Petir, navodeći da neke države članice EU i države u okruženju primjenjuju sniženu stopu PDV-a na sve prehrambene proizvode, a pojedine članice samo na odabrane proizvode ili skupine proizvoda.

Od ministra financija traži informaciju o planiranom sljedećem krugu poreznih rasterećenja koja bi uključila i smanjenje stope PDV-a na hranu.

-Hrvatska je, uz izuzeće klimatski nepovoljnih godina ili ekoloških katastrofa kao što je to bio pomor pčela u Međimurju, samodostatna u proizvodnji meda. Ipak, dostupnost meda hrvatskih pčelara pitanje je koje je sve više prisutno u javnom prostoru, a ponajprije jer potrošači nisu sigurni je li u staklenkama meda koje se prodaju na tržištu doista hrvatski med- istaknula je Petir.

Trećina meda koji dolazi na tržište EU je krivotvorena

Pritom podsjeća na istraživanje Europske komisije koje je pokazalo da je trećina meda koji dolazi na tržište EU krivotvorena, a kvaliteta ne odgovara deklaracijama.

-Mi danas, osim ukoliko med ne kupujemo kod poznatog proizvođača, ne možemo biti sigurni što smo kupili- istaknula je Petir, poručivši kako manipulacije i prijevare treba zaustaviti i omogućiti potrošačima dostupnost svih informacija o podrijetlu i kvaliteti proizvoda.

Otpor koji se pruža izmjeni Direktive o medu na europskoj razini ne znači da Hrvatska ne može pružiti potporu hrvatskim pčelarima i pojačati aktivnosti vezane uz kontrolu i ciljanim programima raditi na zaštiti pčela te jačati ulogu hrvatskih pčelara, istaknula je Petir koja je zbog navedenog, ministrici poljoprivrede Mariji Vučković uputila pitanje o kontrolama podrijetla, kvalitete i zdravstvene ispravnosti meda u Hrvatskoj.

Zatražila je i informacije o planiranim aktivnostima na ustrojavanju referentnog laboratorija za kontrolu kvalitete meda u Hrvatskoj te o tijeku realizacije projekta „Hrvatska staklenka meda“ kojom se nastoji poticati dobrovoljno označavanja meda proizvedenog u Hrvatskoj, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

S ukupno 18,2 milijuna košnica i 612.000 pčelara, samodostatnost EU u proizvodnji meda iznosi 60 posto. Hrvatski pčelari po broju košnica zauzimaju 12. mjesto u Uniji, a po broju pčelara 19. mjesto. Sve to govori o potrebi jačanja i podupiranja pčelarske proizvodnje u Hrvatskoj, poručila je zastupnica Petir.