Ljeto bez bacanja hrane

Lubenica bez kvarenja: Trik koji produljuje svježinu do 14 dana

Lubenica voli tamu, hladnoću i distancu od drugog voća
melons-197025_1280

Lubenica je omiljena poslastica mnogih tijekom vrućih ljetnih dana, ali nažalost – svježina joj brzo prolazi. Ipak, otkriven je jednostavan, ali učinkovit način da joj se produlji rok trajanja čak i do dodatna dva tjedna.

Gdje i kako čuvati cijelu lubenicu?

Prema riječima Kristine Orso, profesionalne kuharice, najbolje je čuvati lubenicu na tamnom mjestu, daleko od izvora topline kao što je pećnica.

– Kad dođem kući, čuvam cijelu lubenicu na sobnoj temperaturi, dalje od izravnog sunca. Cijela lubenica traje znatno dulje od narezane, objašnjava Kristina.

Idealno mjesto? Iza kuhinjskog pulta, na polici gdje nema svjetla ni topline, prenosi N1.

Zašto lubenicu ne treba držati pokraj drugog voća?

Iako može zvučati neobično, lubenicu ne biste trebali čuvati u blizini drugog voća jer to može ubrzati njezino kvarenje. Naime, mnoge vrste voća – poput banana, jabuka i avokada – ispuštaju plin etilen, prirodni hormon rasta koji ubrzava sazrijevanje.

Kada je lubenica izložena većim količinama etilena, brže se kvari. Dobar izbor za susjede lubenice: ananas (ispušta vrlo malo etilena), agrumi i bobičasto voće su sigurniji za čuvanje u blizini.

Kako čuvati narezane kriške lubenice?

Kad je jednom narežete, lubenicu treba odmah staviti u hladnjak, po mogućnosti u posudu s poklopcem. Zbog visokog udjela šećera i soka, kriške lako privlače bakterije, pa ih treba čuvati zatvorenima.

– Svježe narezana lubenica gubi vlagu i okus kada je izložena zraku. Najbolji način da to spriječite je da izloženi dio čvrsto omotate plastičnom folijom, savjetuje stručnjakinja.

Zatim folijom omotane kriške treba staviti u plitku, hermetički zatvorenu posudu. Ova kombinacija čini čuda za očuvanje svježine. Za sitno narezane komade ili kockice preporučuje se da se stave na tanjur obložen papirnatim ubrusom, koji će upiti višak vlage i spriječiti nastanak plijesni.

Narezane kriške pojedite čim prije!

Narezani komadi lubenice traju svega nekoliko dana, a najbolje ih je pojesti dan ili dva nakon rezanja jer brzo gube svježinu i okus.

Hrvatska
Život