Sadrži je većina proizvoda

Liječnici kažu da je ovo najgora stvar koju jedemo

Stručnjaci upozoravaju da može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema
cake-1746435_1280

Ako obratite pozornost, većina proizvoda koje kupujete sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS). Riječ je o zaslađivaču koji se često koristi u prerađenoj hrani i pićima, a stručnjaci upozoravaju da može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema.

Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mliječnih proizvoda, visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) čest je sastojak brojnih namirnica. Sastoji se od jednostavnih šećera glukoze i fruktoze i desetljećima se koristi kao zaslađivač u prerađenoj hrani. Zbog sadržaja fruktoze jako je kritiziran zbog potencijalnih negativnih učinaka na zdravlje, a mnogi tvrde da je čak štetniji od ostalih zaslađivača na bazi šećera. I jeftiniji je od šećera, a pruža sličnu slatkoću i može pomoći u teksturi i zadržavanju vlage u hrani.

Međutim, brojne studije pokazuju da HFCS može povećati rizik od metaboličkih poremećaja i pretilosti, a Healthline ukazuje na niz zdravstvenih problema s kojima bi mogao biti povezan, prenosi N1.

Dodaje neprirodnu količinu fruktoze vašoj prehrani

Fruktoza u HFCS-u može uzrokovati zdravstvene probleme ako se jede u prekomjernim količinama. Većina škrobnih ugljikohidrata, poput riže, razgrađuje se u glukozu⁠ — osnovni oblik ugljikohidrata. Međutim, konzumni šećer i HFCS sadrže oko 50 % glukoze i 50 % fruktoze.

Glukozu lako prenosi i koristi svaka stanica u vašem tijelu. Također je dominantan izvor goriva za vježbe visokog intenziteta i razne procese. Nasuprot tome, fruktoza iz kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze mora se pretvoriti u glukozu, glikogen (pohranjene ugljikohidrate) ili mast u jetri prije nego što se može koristiti kao gorivo.

Prije nego što su konzumni šećer i HFCS postali pristupačni i široko dostupni, ljudska je prehrana sadržavala samo male količine fruktoze iz prirodnih izvora, poput voća i povrća. Dolje navedene nuspojave uglavnom su uzrokovane viškom fruktoze, iako se odnose i na visokofruktozni kukuruzni sirup (55 % fruktoze) i obični šećer (50 % fruktoza).

Povećava rizik od bolesti masne jetre

Visoki unos fruktoze dovodi do povećanja masti u jetri, zbog visokog udjela fruktoze, koja se metabolizira drugačije od ostalih ugljikohidrata. Dugoročno gledano, nakupljanje masti u jetri može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput bolesti masne jetre i dijabetesa tipa 2.

Važno je napomenuti da se štetni učinci fruktoze u zaslađivačima, uključujući HFCS, ne odnose na fruktozu u voću.

Povećava rizik od pretilosti

Dugoročne studije pokazuju da pretjerani unos šećera, uključujući HFCS, igra ključnu ulogu u razvoju pretilosti. Fruktoza također potiče nakupljanje visceralne masti, koja okružuje vaše organe i najštetnija je vrsta tjelesne masti.

A tu je i činjenica da je dostupnost HFCS-a i šećera također povećala prosječni dnevni unos kalorija, što je ključni faktor u debljanju. Istraživanja pokazuju da ljudi danas u prosjeku unose više od 500 kalorija dnevno iz šećera, što bi moglo biti 300 % više nego prije 50 godina.

Pretjerani unos povezan je s dijabetesom

Pretjerani unos fruktoze također može dovesti do inzulinske rezistencije, stanja koje može dovesti do dijabetesa tipa 2. U zdravih ljudi, inzulin se povećava kao odgovor na potrošnju ugljikohidrata, prenoseći ih iz krvotoka u stanice. Međutim, redovita konzumacija viška fruktoze može učiniti vaše tijelo otpornim na učinke inzulina. To smanjuje sposobnost tijela da kontrolira razinu šećera u krvi. Dugoročno se povećavaju razine inzulina i šećera u krvi.

Može povećati rizik od drugih ozbiljnih bolesti

Mnoge ozbiljne bolesti povezane su s prekomjernom konzumacijom fruktoze. Pokazalo se da HFCS i šećer uzrokuju upalu, što je povezano s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i raka.

Osim upale, višak fruktoze može povećati štetne molekule zvane AGE (krajnji produkti napredne glikacije), koje mogu oštetiti vaše stanice i dovesti do preranog starenja. Konačno, može pogoršati upalne bolesti poput gihta.

Uzimajući u obzir sve zdravstvene probleme i bolesti povezane s prekomjernim unosom HFCS-a i šećera,ne čudi što ih studije počinju povezivati ​​s povećanim rizikom od srčanih bolesti i skraćenim životnim vijekom.

Hrvatska
Život