Legendarno Radnikovo igralište u Kolarevoj ulici napokon dobiva trajni spomenik

Idejno rješenje za spomenik napravio je akademski kipar Mladen Mikulin, a inicijativu je podržao i v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar
150446707_3657174414396361_1615540850578381989_o

Krajem 2016. godine javnosti je prvi puta od strane legendarnog predsjednika Radnika, Ivana Mišerića predstavljeno idejno rješenje spomen obilježja, koje je još 2017. godine trebalo biti postavljeno na legendarnom Radnikovom igralištu u Kolarevoj ulici. Mjesto je to na kojem se danas nalazi Park dr. Franje Tuđmana, a na kojem je Sportsko društvo Radnik, koje je osim nogometaša okupljalo rukometaše, košarkaše, kuglače i stolnotenisače, djelovalo do 1987. godine, kada se gorički sport preselio iz centra grada.

Te 1987. godine Radnik je odigrao posljednje utakmice u Kolarevoj ulici, koja je za sve Goričane ostala kultno mjesto goričkog sporta. Bilo je to mjesto na kojem su se okupljale, veselile, ali tugovale sve generacije goričkih sportaša. Posljednju utakmicu na igralištu u Kolarevoj ulici Radnik je odigrao 3. svibnja 1987. godine protiv Lokomotive. Rezultat utakmice bio je 1:1, a te je sezone Radnik prvenstvo okončao na jedanaestom mjestu s 21 osvojenim bodom. Oproštaj s igralištem u Kolarevoj ulici bio je 13. lipnja kada je organizirana prigodna svečanost. Između ostaloga tada su odigrane utakmice veterana Radnika i Dinama (1:3) te seniora Radnika i reprezentacije Nogometnog saveza zagrebačke regije, nakon čega je simbolično spuštena Radnikova zastava s jarbola čime je završila četrdesetogodišnja era Radnika u Kolarevoj ulici.

Kako bi se na neki način očuvala uspomena na te dane ponosa i slave Stari Radnikovci žele da se na prostoru nekadašnjeg igrališta podigne trajni spomenik, za koji je idejno rješenje napravio akademski kipar Mladen Mikulin. Postolje spomen obilježja simboliziralo bi igralište u njegovim dimenzijama (105×68), a na njemu bi se nalazila monolitna granitna gromada s loptom na vrhu. Uz nezaobilazne grbove Nogometnog kluba i Sportskog društva Radnika, na spomeniku bi se ispisao i sljedeći natpis: „Na ovim prostorima od 1947. do 1987. godine uspješno su djelovali klubovi Sportskog društva Radnik Velika Gorica: nogometni, kuglački, stolnoteniski, rukometni i košarkaški, koji su bili nositelji sportskog i društvenog života Velike Gorice“.

Podršku inicijativi dao je i v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je danas putem Facebooka poslao sljedeću poruku; “Prijatelji NK Radnika pokrenuli su inicijativu za postavljanje spomen-obilježja na prostoru gdje se od 1947. do 1987. nalazio stari Radnikov stadion. Na mjestu gdje su se uz nogomet igrali i košarka, rukomet, odbojka… Autor predloženog rješenja spomen-obilježja je naš ugledni akademski kipar Mladen Mikulin”.

Po svemu sudeći kultno mjesto goričkog sporta dobit će svoj trajni spomenik, kako bi i mlađe generacije, bile upoznate s dijelom te povijesti sporta u Velikoj Gorici.

Grad
Hrvatska
Izbor urednika
Velika Gorica
Zagrebačka županija