Kruške su odlično voće, evo što nam pružaju
Lily Soutter, nutricionistica iz Londona, istaknula je za Mirror pet ključnih zdravstvenih prednosti ovog voća:
1. Odlične su za probavu
Kruške sadrže visoke razine dijetalnih vlakana – čak 6 g u jednom srednje velikom plodu.
– Konzumacija dijetalnih vlakana ključna je za zdravlje probavnog sustava i sprječavanje zatvora, kaže Soutter.
– Štoviše, sirova kruška sadrži 84% vode, pa ako se teško hidratizirate tijekom dana, ovaj ukusni zalogaj može biti način za povećanje unosa tekućine.
2. Mogu pomoći u kontroli tjelesne težine
Dok kalorijski sadržaj nekog voća, poput datulja i avokada može odbiti neke ljude, s kruškama nema takvog problema.
– Ne samo da kruške imaju izvrstan okus, već su savršen niskokalorični dodatak svakoj dijeti kada želite smršavjeti, kaže Soutter, a njihov visok udio vlakana znači da je ovaj ukusni slatki zalogaj odličan za suzbijanje gladi, prenosi N1info.hr.
3. Mogu pomoći u prevenciji raka
– Kruške su izvrstan izvor antioksidansa i polifenola, uključujući flavanole. Također su izvor antioksidativnog nutrijenta vitamina C, kaže Soutter.
Dodaje da, iako je potrebno više istraživanja, neki dokazi sugeriraju da prehrana bogata voćem i povrćem s visokim udjelom antioksidansa može imati antikancerogene koristi.
4. Pomažu u balansiranju razine šećera u krvi
Slatkoća krušaka ima dodatne koristi za tijelo, prema Soutter.
Kruške pružaju dio svog šećera kao fruktozu. Zanimljivo je da hrana bogata fruktozom ne podiže razinu šećera u krvi tako brzo kao glukoza.
To znači da su kruške savršen slatki zalogaj za balansiranje razine šećera u krvi.
Soutter objašnjava da također smanjuju rizik od pada šećera u krvi koji često dolazi s konzumacijom hrane bogate šećerom poput slatkiša i keksa.
– Štoviše, visok sadržaj vlakana u kruškama osigurava polagano i stalno oslobađanje šećera u tijelo i mozak, dodaje.
5. Pružaju ključne minerale
U kruškama se nalaze tragovi tvari koje možda ne biste očekivali, ali su ključne za dobrobit tijela.
“Kruške su izvor kalija, magnezija i željeza,” kaže Soutter pa dodaje: “Prehrana bogata voćem i povrćem osigurava ove minerale, koji igraju ulogu u održavanju zdravog krvnog tlaka, dok je željezo važno za stvaranje crvenih krvnih stanica.”