Kraj jedne ere: U povijest odlaze BlackBerry uređaji

Unatoč propasti biznisa s pametnim telefonima, tržišna vrijednost BlackBerryja je oko pet milijardi dolara
blackberries-1377070_960_720 Pixabay

Iako BlackBerry podsjeća na daleku prošlost, kompanija je objavila da od 4. siječnja službeno obustavlja podršku na njihovim klasičnim mobitelima, odnosno operativnim sustavima.

Klasični BlackBerry pametni telefoni, dobro upamćeni kao oni s crnom fizičkom tipkovnicom od 4. siječnja otići će  u povijest. Iz BlackBerrya su objavili da na taj dan službenu podršku gube svi modeli na kojima se vrte operativni sustavi BlackBerry 7.1 OS s ranijim inačicama, BlackBerry PlayBook OS 2.1 s ranijim inačicama te BlackBerry 10 software- prenosi 24 sata.

Od tog datuma, uređaji koji koriste ove servise i softver neće moći koristiti WiFi niti usluge mobilnih operatera, uključujući internet promet, telefonske pozive, SMS poruke te pozive žurnih službi – poručili su iz tvrtke BlackBerry.

Kompanija je još 2016. najavila kako će odustati od proizvodnje novih mobitela, ali je taj posao preuzeo kineski TCL koji je do 2020., kad su i službeno prekinuli suradnju, dotad proizvodio BlackBerryje koji se vrte na Androidu.

BlackBerry danas djeluje kao većinski softverska kompanija koja razvija sigurnosna rješenja i usluge za svoje klijente, koji variraju od poduzeća do samih vladinih organizacija. Sigurnosne značajke u njihovim mobitelima cijenili su i kupci, pa su to iskustvo proširili i izvan mobilne domene.

Inačica prvog pametnog telefona stigla je 2002., a 2018. smo gledali zadnji BlackBerry Key2. Svi BlackBerryji koje pokreće Androidov operativni sustav, pa i ovaj posljednji, nastavit će normalno funkcionirati.

Hrvatska
Tehnologija