Koje namirnice nikada ne smijete jesti sirove?

I dok se pojedine namirnice, poput mrkve, tikve ili špinata, bez problema mogu konzumirati sirove – osobito u smoothiejima – postoji niz onih koje bi prije konzumacije trebalo termički obraditi. Razlog nije samo okus, već i potencijalno štetne posljedice po zdravlje koje variraju od blažih želučanih tegoba do ozbiljnih trovanja.
Portal Insider objavio je popis namirnica koje nikako ne bi trebalo jesti sirove, uz objašnjenja stručnjaka za prehranu i javno zdravlje, prenosi N1.
Sirovi krumpir sadrži škrob koji je teško probavljiv u sirovom stanju, što može izazvati nadutost i probavne tegobe, objašnjava nutricionistica Gabby Geerts. Osim toga, kad se krumpir čuva na toplom, može razviti toksine štetne za organizam. Kuhanje razgrađuje škrob i čini krumpir lakšim za probavu. Iako su sirove kamenice delikatesa u nekim kulturama, nose visok rizik od bakterijskih infekcija, osobito za osobe s oslabljenim imunitetom, djecu i trudnice. Stručnjaci upozoravaju da ih te skupine nikada ne bi trebale konzumirati sirove.
Sirovo mlijeko nije prošlo proces sterilizacije pa može sadržavati E. coli, salmonelu i druge patogene. Mlijeko iz trgovina prolazi pasterizaciju – zagrijavanje kojim se uništavaju štetne bakterije. Konzumacija sirovog mlijeka može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Sirovo brašno, bilo u tijestu za kolače ili kekse, također može izazvati mučninu i druge simptome trovanja. Neobrađeno brašno može sadržavati E. coli, koja se uništava tek pečenjem na visokim temperaturama.
Sirovi grah, osobito crveni, sadrži fitohemaglutinin, toksični biljni protein. Samo nekoliko zrna sirovog crvenog graha može izazvati mučninu, povraćanje i proljev – simptome slične trovanju hranom. Neprerađeni gorki bademi sadrže cijanovodičnu kiselinu. Veće količine mogu biti smrtonosne – za dijete je to svega 7 do 10 badema, dok se kod odraslih fatalna doza kreće između 12 i 70 badema.
Patlidžan sadrži prirodni toksin solanin, koji u većim količinama može izazvati mučninu, povraćanje i proljev. Iako bi za ozbiljne posljedice trebalo pojesti veće količine sirovog patlidžana, ni manje porcije nisu preporučljive bez termičke obrade.
Svježa piletina može biti kontaminirana bakterijama salmonela i kampilobakter, koje se uništavaju samo kuhanjem na odgovarajućoj temperaturi. Nedovoljno pečena perad glavni je uzrok trovanja hranom u mnogim zemljama.
Gljive sadrže hitin, polisaharid koji je ljudskom organizmu teško probavljiv. Toplinska obrada razgrađuje hitin i omogućava bolju apsorpciju hranjivih tvari, dok sirove gljive mogu izazvati nadutost i nelagodu u želucu.
Jaja u sirovom obliku mogu sadržavati bakteriju salmonelu, zbog čega ih treba kuhati do odgovarajuće temperature. Ako recept zahtijeva sirova jaja, preporučuje se uporaba pasteriziranih jaja ili proizvoda izrađenih od njih.