Pazite što jedete

Koja vrsta ribe ima najmanju razinu žive?

Posljednjih godina skeptičari su ukazali na jedan veliki problem s ribom - živu
pexels-towfiqu-barbhuiya-3440682-9797030

Riba se često reklamira kao jedno od najzdravijih vrsta mesa koje možete jesti — nemasna je i može sadržavati korisne masne kiseline poput Omega-3. Ali, posljednjih su godina skeptičari ukazali na jedan veliki problem s ribom: živu.

Tekući metal, živa, nalazi se u Zemljinoj kori, gdje se lijepi za stijene i ugljen, piše The TakeOut. Prirodni događaji poput erupcije vulkana mogu osloboditi živu u atmosferu, odakle ona dospije u zrak, vodu i tlo. Neželjena izloženost živi može navesti neke da potpuno prestanu jesti ribu. Ali, umjesto toga možete se usmjeriti na vrstu koja ima najnižu razinu žive: sardine.

Uprava za hranu i lijekove otkrila je da su sardine riba s najnižom razinom žive, sa samo 0,013 dijelova na milijun. Tilapija ima isti broj, ali je veličina uzorka bila 32 umjesto 90, pa je moguće da su njezine prosječne razine žive zapravo nešto više. Mekušci i rakovi kao što su Jakobove kapice, školjke, škampi i kamenice imaju također niže razine žive, tako da su to također izvrsne opcije ako želite uživati ​​u plodovima mora, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti