Kava doživjela jedan od najvećih porasta cijena

Cijena kave više se nego udvostručila tijekom prošle godine zbog ekstremnih vremenskih uvjeta. Kombinacija iznadprosječnih količina oborina i temperatura u regijama gdje se uzgaja kava izazvala je velike probleme za poljoprivrednike u 2024. godini. Kao rezultat toga, kava je doživjela jedan od najvećih porasta cijena – u posljednjih 12 mjeseci poskupjela je za 103 posto.
Znanstvenici su potvrdili da je 2024. bila najtoplija godina zabilježena do sada, a ovaj se trend nastavlja i u prvim mjesecima 2025. Stručnjaci upozoravaju da će ekstremni, nepredvidivi vremenski događaji postajati sve učestaliji i intenzivniji kako globalne temperature budu rasle.
Podaci analitičara opskrbnog lanca iz konzultantske tvrtke Inverto pokazuju da će cijene hrane ostati nestabilne ove godine, jer će učestaliji ekstremni vremenski uvjeti nastaviti pogađati usjeve, prenosi N1.
Razorni učinci za uzgajivače kave
Izvješće organizacije Christian Aid iz 2023. sugerira da će kavoljupci morati obuzdati svoju ovisnost o kavi kako klimatske promjene budu napredovale. Osim rasta cijena, utjecaj će se osjetiti i na okusu i dostupnosti kave, što će imati posljedice na povezane poslovne subjekte, poput kafića u Europi. Također, potencijalno razorne posljedice prijete uzgajivačima kave koji ovise o njoj za egzistenciju, posebno u zemljama poput Brazila, Etiopije i Vijetnama.
– Mali uzgajivači kave žive na prvoj liniji klimatske krize, unatoč tome što su malo pridonijeli problemu globalnog zatopljenja, kaže Patrick Watt, izvršni direktor Christian Aida.
Kako klimatske promjene utječu na kavu?
Rastuće temperature, nepredvidive oborine, bolesti, suše i klizišta ugrožavaju poljoprivredno zemljište.
– Naše iskustvo pokazuje da, ako su rane sezonske kiše bile slabe ili ih uopće nije bilo, cvjetanje kave također je bilo izuzetno slabo, kaže Mackson Ng’ambi, izvršni direktor Mzuzu Coffee Cooperative u Malaviju.
– To se sada događa sve češće.
S obzirom na to da ekstremni vremenski uvjeti i prirodne katastrofe postaju učestaliji, uzgajivači kave i drugi poljoprivrednici postaju sve ranjiviji.
Hoće li šalica kave u budućnosti koštati više?
S obzirom na to da rastuće temperature već utječu na cijenu šalice kave, Mackson tvrdi da bi se ti troškovi trebali prenijeti na potrošače.
– Globalno određivanje cijena kave trebalo bi uzeti u obzir da poljoprivrednici ulažu sve veći trud u održavanje nasada kave, što dovodi do rasta troškova proizvodnje, kaže.
– Ako se to ne prepozna i ne odrazi na cijene kave, nažalost, mnogi će uzgajivači odustati od uzgoja kave.
Kako sve više poljoprivrednika napušta ovu industriju, cijene će vjerojatno rasti još više. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu dnevno se popije 98 milijuna šalica kave.
Što se može učiniti za podršku uzgajivačima kave?
U svom izvješću, Christian Aid pozvao je Vladu Ujedinjenog Kraljevstva da potakne financiranje klimatskih promjena i otkaže “nepravedne” povijesne dugove za zemlje u razvoju.
– Kako bi se pozabavili temeljnim uzrocima problema, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge bogate zemlje moraju ispuniti svoja obećanja i financirati potporu poljoprivrednicima u siromašnijim zemljama kako bi uzgajali usjeve otporne na klimatske promjene i diverzificirali svoje izvore prihoda, kaže Patrick.
– Također postoji potreba za izravnim financiranjem koje bi koristilo malim uzgajivačima kave, kao što je pristup financiranju s niskim kamatama koji trenutačno nije dostupan, kaže Mackson.
– Ako se ništa ne poduzme, trebali bismo zaboraviti na kavu za nekoliko godina, dodao je.