Karmela Vukov Colić o turizmu između tradicije, regeneracije i modernog doba

U fokusu emisije našla su se ključna pitanja pozicioniranja Dugog Sela kao turističke destinacije, uloge manifestacija poput Martinja, razvoja infrastrukture, suradnje s lokalnim dionicima te važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta.
U Dugom Selu grad susreće prirodu
Vukov Colić je govorila o potrebi za prepoznatljivim i održivim modelom razvoja turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, naglasivši kako Dugo Selo, unatoč svojoj prostornoj blizini Zagrebu, ima dovoljno autentičnih sadržaja da se razvija kao samostalna i konkurentna destinacija.
– Dugo Selo je fizički dugo, to su istočna vrata Zagreba, ali ono što bismo mi željeli da postane je mjesto gdje Zagrepčani i drugi dolaze susresti se s prirodom, jer mi volimo reći da u Dugom Selu grad susreće prirodu i da uistinu tamo možete napraviti bijeg iz užurbane metropole kakva Zagreb jest – kazala je Vukov Colić.
Martinje, vinogradi i domaće jelo – okusi Dugog Sela
Posjetitelje je pozvala da se prošetaju gradom, zaustave se u vinogradu da bi kušali gradsko vino ili mogu sudjelovati u dugoselskom spomenaru koji ima puno radionica. – Napunite baterije kod nas – kaže.
– Martin breg kao najviša točka Dugog Sela i mjesta gdje je počela vinogradarska tradicija nam je jako interesantan turistički – navela je, dodajući da je sve vezano oko Martinja posebno.
– Mi smo i selo i grad, u Dugom Selu susreću se i urbano i ruralno, i moderno i staro, na malom području kakvo je Dugo Selo možete sve to sresti. Imate sve dobrobiti velikog grada i sve što treba modernom putniku, ali istovremeno imate onaj osjećaj ognjišta, seosku atmosferu, domaću, gdje svatko poznaje svakoga, gdje za čas prijeđete s jednog dijela na drugi tako da mislim da smo zadržali tu obiteljsku atmosferu, a opet ste došli u nekim novi grad – poručila je Vukov Colić.
Tradicionalna jela u emajliranom tanjuriću – bez plastike, bez otpada
Gastro manifestacija “Stara jela ‘z Dugog Sela” promovira tradicionalna jela, a Vukov Colić navodi da se ta manifestacija prometnula u jednu od važnijih u regiji. – Jako sam sretna. Prvi smo u tu manifestaciju uveli zero waste i plastic free karakter. Osmislili smo bakin emajlirani tanjurić koji nas sjeća na industrijsku baštinu Dugog Sela. Iz tog tanjurića kušate hranu na manifestaciji i onda ga nosite doma – rekla je.
Istaknula je da se i tom manifestacijom njeguje i tradicionalno i moderno.
– Tu tradicija dotiče suvremenost. Naše udruge spremaju tradicionalna jela, ali imamo niz radionica u kojima pokazujemo kako možete tradicionalna jela spremiti na neki moderniji način – rekla je.
Navela je da putem nekih drugih radionica nastoje očuvati tradicionalne vještine, poput sirenja sira ili kako napraviti nisku tradicionalnih ogrlica.
– Čini mi se da je ta manifestacija Stara jela baš lijepo otišla u život i na lijepi način se pozicionirala na karti Hrvatske – kaže direktorica TZ-a Grada Dugo Selo.
Vukov Colić je otkrila da je sada u nastajanju i druga kuharica u kojima promoviraju stara jela i u kojima se skupljaju stari recepti.
– Prošle godine smo izdali kolače, a ove godine smo prikupili recepte starih jela na žlicu pa ćemo njih promovirati, čušpajze i variva – rekla je.
Nedostaje smještajnih kapaciteta
Kao glavne izazove u turizmu u Dugom Selu, Vukov Colić navela je malen broj smještajnih kapaciteta.
– Imamo nekoliko sjajnih kuća za odmor i nekoliko sjajnih apartmana te sobe. Jako bih voljela da bude bolje i više, mislim da bismo prvo trebali poraditi na popularizaciji i poticanju građana Dugog Sela da svoje kuće koje im stoje samo prenamijene u kuće za odmor – kaže.
– Ne ide nam baš ovaj novi Zakon na ruku i sve ove mjere pa se ljudi teško odlučuju na to, ali nadam se da će to doći na svoje jer imamo jako puno upita za noćenje i potreba za Dugo Selo jer smo jeftiniji od Zagreba, a blizu ste – dodala je.
Navela je da žele biti drugačiji i da to mogu jer su istovremeno i selo i grad, što je velika prednost.
– Uz to, nemamo veliki turistički otisak, što je jako dobro u ovoj priči o održivom turizmu, mi smo odlični i prepoznali su nas u Europi pa smo i dio jednog pokreta gdje se okupljaju najpozvaniji ljudi, čak i pioniri regenerativnog turizma – rekla je.
Regenerativni turizam – nova šansa za stari kraj
Objasnila je i što je točno regenerativni turizam, navodeći da se u tom obliku turizma želi uključiti lokalno stanovništvo koji će ga potaknuti da čini bolje sada i za ubuduće kako bi taj turizam obnovio cijele sredine i pritom građanima donio ekonomsku dobit.
– Taj pokret je poznat već 30-50 godina, ali nikako da zaživi, valjda je moralo proći to sve od masovnog prema održivom pa sad do regenerativnog. A mi bismo mogli biti odličan primjer toga – rekla je Vukov Colić.
– Želimo uključiti cijelu našu zajednicu u tu priču da bismo napravili jedan vid turizma koji je svima prihvatljiv i koji je svima jako drag, da ga žele graditi dalje ovi koji žive od njega, i svi koji dođu, da se žele vratiti i pridonijeti tom vidu turizma – pojasnila je.

01Portal
Turizam s ljudskim licem
Dodala je da postoje aktivnosti i za djecu.
– Ove godine smo pokrenuli festival slikovnica, imamo sjajnu knjižnicu i naša djeca jako vole čitati. Dugo Selo jest selo mladih i obitelji tako da njima posebno posvećujemo tu manifestaciju – rekla je.
Na pitanje što prosječni gost možda ne zna o Dugom Selu, Vukov Colić navodi: – Ne zna da se dobro jede tu, morate nam doći jer ljubav ide kroz želudac. To nam je dosta važno, da nitko od nas ne ode gladan. Drugo što nam je važno jest da se osjećate kao doma, kako nam glasi i slogan. Čini mi se da kad ljudi dođu na naše manifestacije, da nam se redovito vraćaju, to nam je jako drago.
Poručila je da ne žele nakrcati previše stvari te da joj je želja da se postojeće manifestacije profiliraju i postave na jake temelje.
– Nije nužno da svaki imate neke velike manifestacije jer to nije ni dobro, opet se vraćamo na priču o regenerativnom turizmu. Više bih voljela da nam kroz godinu dolaze, mimo tih manifestacija, obitelji, da dolaze na izlete, biciklirati, provesti jednostavno lijepi dan u prirodi – rekla je.

01Portal
Između sela i grada – identitet koji osvaja
Rekla je da 35 godina radi kao TV voditeljica te da je jednako toliko i u turizmu.
– Dakle, 35 godina radim kao turistički vodič. Ja imam oba iskustva, i medijsko, da znam kako prezentirati priču, i znam što ljudi trebaju i traže i kako bi turizam, po meni, trebao izgledati. Mislim da smo u Dugom Selu sve postavili na lijepe temelje i da sad samo možemo rasti – kaže.
Na pitanje što posebno voli u Dugom Selu, Vukov Colić je rekla – osjećaj bliskosti.
– Rasla sam i živjela u Zagrebu i uvijek su mi se tijekom putovanja po svijetu sviđala ona mjesta gdje dođete i vidite da susjed mahne susjedu. Meni je to nedostajalo i ta neka mirnoća – rekla je Vukov Colić.