Stručnjak otkriva

Kako jesti običan kruh, a da se ne debljate?

Trik kojim ćete jednostavne ugljikohidrate u kruhu pretvoriti u one zdravije, „rezistentne“
bread-4183225_1280

Gotovo svi vole kruh, ali kada je riječ o mršavljenju, jedna od prvih stvari koje ćete vjerojatno smanjiti je unos kruha. No, to ne mora biti tako – kao i sva hrana, kruh je namijenjen uživanju.

Ako brinete o unosu viška kalorija iz kruha, stručnjaci su otkrili trik kojim ćete jednostavne ugljikohidrate u kruhu pretvoriti u one zdravije, „rezistentne“. Ne morate brinuti ako pojedete krišku ili dvije kruha dnevno, ali ako ga se ne možete odreći, možda će vam biti lakše ako primijenite trik koji navodno prepolovljuje broj kalorija koje unosite kruhom, prenosi N1.

Kada kupite ili ispečete kruh, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što, baš kao i kuhanje i hlađenje, smrzavanje škrob pretvara u otporni škrob. Zvuči nevjerojatno, ali to znači da vaše tijelo apsorbira puno manje kalorija iz kruha. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da vas deblja.

Za većinu ljudi to je dobra vijest, budući da veći udio otpornog škroba znači da tijelo sporije probavlja jednom zamrznut kruh, što uzrokuje blaži porast šećera u krvi u usporedbi sa svježim kruhom — i potencijalno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

– Otporni škrob znači da vaše tijelo apsorbira manje kalorija, dok su one koje ostaju dostupne vašem mikrobiomu (crijevnim bakterijama), dajući ‘dobrim’ bakterijama nešto čime se mogu hraniti i razmnožavati, objašnjava dijetetičar dr. Michael Mosley.

Najveći problem s bijelim kruhom je to što, zbog visokog glikemijskog indeksa, prebrzo oslobađa energiju, podižući razinu šećera u krvi. Ipak, oni koji nemaju obiteljsku povijest dijabetesa ne trebaju izbjegavati bijeli kruh, koji je idealno jesti za doručak jer tada ubrzava metabolizam, kažu znanstvenici.

Osim toga, zamrzavanje je najbolji način za produljenje trajanja kruha.

Hrvatska
Zanimljivosti