Mnogi zaborave na ovo

Kako ispravno oprati voće i povrće od pesticida?

Svake godine svaka deseta osoba oboli zbog hrane
fresh-vegetables-1790858_1280

Mnogi ljudi ne shvaćaju da, iako se svježi proizvodi često smatraju sigurnima, mogu biti izloženi raznim opasnostima. Naime, svake godine svaka deseta osoba oboli zbog hrane, a gotovo 46 % tih slučajeva uzrokovano je konzumacijom voća i povrća.

Razlog za to leži u načinu na koji se proizvodi uzgajaju i obrađuju. Mnogi rastu na otvorenom, što znači da mogu biti izloženi raznim zagađivačima poput insekata, ptica, pa čak i kontaminiranog tla. Osim toga, voće i povrće može se kontaminirati tijekom pakiranja, skladištenja ili pripreme. Čak ni hidroponski uzgojeni proizvodi nisu imuni na bakterije i pesticide.

Zato je pravilno pranje ovih namirnica ključno za očuvanje zdravlja. Najbolji način pranja je korištenje hladne, tekuće vode. Površinu voća i povrća treba dobro istrljati rukama kako bi se uklonile nečistoće, pesticidi i mikrobiološke čestice. Preporučuje se korištenje čiste posude umjesto sudopera za namakanje, kako bi se izbjegla kontaminacija, prenosi N1.

Hrvatska
Život