Kakav zaslon odabrati prilikom kupnje novog televizora?

Do prije nekoliko godina kupnja televizora bila je vrlo jednostavan zadatak jer ste u većini slučajeva birali najveći ekran koji si možete priuštiti. Danas je situacija sasvim drugačija i termini kao što su 4K, OLED i HDR znatno otežavaju odabir, te kupnja novog televizora postaje uistinu zastrašujući zadatak. Osim toga, čak i kod televizora približno iste veličine cijene variraju, a kada prodavače priupitate zašto, reći će vam da neki modeli imaju dodatne značajke i tehnologije koje zvuče kao da su ih izmislili izvanzemaljci te su posljedično puno skuplji.

Jedan od najvažnijih aspekata prilikom kupnje novog televizora je zaslon. S obzirom na to da su danas na tržištu dostupne brojne vrste zaslona, svakako se isplati istražiti njihove prednosti i mane. Naime, svaki od njih ima svoje jedinstvene prednosti, ali i nedostatke. Osim plazma i LCD zaslona koji već gube na popularnosti, ​​tu su i novi QLED i OLED zasloni koji su za većinu kupaca potpuna nepoznanica. Osim vrste zaslona, ​​još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir je HDR tehnologija. Televizor koji podržava HDR tehnologiju može proizvesti sadržaj s većim rasponom svjetline i boja u usporedbi sa standardnim televizorom bez HDR tehnologije. HDR tehnologija pruža vam svjetlije naglaske, dublje boje i živopisniju kvalitetu slike. Može napraviti veliki napredak u odnosu na dosad poznate LCD televizore.

Rezolucija je pojam koji označava broj piksela koji čine sliku na zaslonu u smislu vodoravnih redaka i okomitih stupaca. Ako volite oštriju sliku i izraženije detalje, trebali biste nabaviti televizor s većom rezolucijom i više piksela. Već nekoliko godina je Full HD rezolucija na neki način globalni standard o jedna od najčešće korištenih rezolucija na svijetu. Međutim, brojni proizvođači kao što su Philips i Samsung se ubrzano preusmjeravaju na Ultra HD televizore koji pružaju čak četiri puta veći broj piksela u usporedbi sa trenutnim HD ekranima. Zbog toga se nazivaju 4K televizori. Sve slike izgledaju bogate bojama i djeluju stvarnije u usporedbi s Full HD televizorima. Također, uz oštriju sliku, pruža vam se i prednost udobnog gledanja zaslona s male udaljenosti. Zbog toga je danas veći televizor sasvim primjeren i za sobe prosječne veličine. Posljedično su i mnogi streaming servisi kao što su Netflix i Amazon Prime, pa čak i YouTube, počeli su nuditi 4K sadržaje. To vam olakšava gledanje omiljenih serija i filmova u 4K rezoluciji ako imate pametni televizor koji sadržaje prikazuje direktno sa streaming servisa. Na tržištu su dostupni i 8K televizori, ali nisu toliko pristupačni i još uvijek je izuzetno ograničeno pronalaženje sadržaja koji može u potpunosti iskoristiti prednosti veće rezolucije. Zbog spomenutih napredaka u tehnologiji, sada je prilikom odabira veličine zaslona najvažnije da odaberete veličinu zaslona koja će udobno stati u vaš prostor i istovremeno zabavljati sve članove vaše obitelji. Također biste trebali razmisliti o tome koliko ćete biti udaljeni od televizora prilikom gledanja. Ako se odlučite za manji televizor i sjedite predaleko, nećete moći vidjeti nijedan detalj bilo kojeg sadržaja koji se na njemu reproducira. Dobro osnovno pravilo je da biste trebali sjediti na udaljenosti koja je tri puta veća od visine vašeg zaslona ako se radi o HD televizoru te da sjedite na udaljenosti od 1,5 puta ako je ekran 4K ultra HD.