Tjedan kajkavske kulture

Jaskanci na Festivalu u Krapini

Osim po kvalitetnom pjevanju, mladi Jaskanci bili su zapaženi i zbog vrijednih starih narodnih nošnji u kojima su nastupili – cvetkovačkoj, brezničkoj i šestinskoj
03 Jaskanci na Krapini (3)

U Krapini se već 58 godina održava Festival kajkavskih popevki. U sklopu “Tjedna kajkavske kulture” i ove je godine organiziran raznovrstan i bogat program. Već 38 godina organizira se i dječji festival “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu” – popularno znan kao “Mali kaj”.

Na literarno-poetskom i likovnom dijelu tog festivala već godinama uspješno sudjeluju učenici iz područne škole Desinec Osnovne škole “Ljubo Babić” Jastrebarsko. Ove godine literarni rad “Besna lisica” koji je napisala Petra Šeketa (3. razred) pod mentorstvom učiteljice Snježane Dugić izveden je na Recitalu dječjeg kajkavskog pjesništva u utorak, 5. rujna, a Petrina pjesma objavljena je i u ovogodišnjoj zbirci najboljih radova, “Kaj u riječi, slici, pjesmi i plesu”.

Na koncertu “Mali kaj” po prvi put su nastupili mladi pjevači iz Jastrebarskog. U četvrtak, 7. rujna učenici jaskanske osnovne škole Katarina Šamija i Max Avdich (7. razred) i Jana Ivančić (6. razred) izveli su popularnu pjesmu “Na Sleme”. Za nastup ih je pripremila profesorica Katarina Rončević, a publika ih je nagradila velikim pljeskom. Na nastupu je bila i ravnateljica jaskanske škole Sanja Sertić, a osim po kvalitetnom pjevanju, mladi Jaskanci bili su zapaženi i zbog vrijednih starih narodnih nošnji u kojima su nastupili – cvetkovačkoj, brezničkoj i šestinskoj.

Jastrebarsko je bilo zastupljeno i na programu “Popevke zanavek” koji se u sklopu Festivala kajkavskih popevki u Krapini održao u petak, 8. rujna 2023. Tamo je uspješno nastupio poznati jaskanski pjevač Ivica Šeperić, a izveo je pjesmu “Oj pajdaši”. (MH)

Događanja
Jastrebarsko