Izložba “Recycle or Try”: Umjetnik Lunar od smeća i bačenih predmeta stvara umjetnička djela

Izložba se može od danas vidjeti u prostorima Galerije VM od 19 sati
9b20a03c57d1cb8a6f84 Galerija VN

Street art umjetnik Slaven Lunar Kosanović prepoznao je sveopću prenatrpanost svakodnevice otpacima te ih odlučio upakirati u ekološki prihvatljivu ambalažu s estetskom i etičkom dimenzijom. Stvaralački proces zagrebačkog graffiti umjetnika pod nazivom “Recycle or Try”, odnosno izložba eksponata koje je stvorio od bačenih predmeta, može se od danas vidjeti u prostorima Galerije VM od 19 sati.

Uvidjevši besmislene količine ambalaže koja zagađuje okoliš, Lunar se odlučio suprotnom pristupu. Umjesto da baca plastiku, tkaninu, karton i ostalu ambalažu, on od ‘smeća’ stvara umjetnička djela. Crtanjem i slikanjem po iskorištenim odbačenim objektima, osim što uvodi estetiku, tjera na razmišljanje o lokalnom i planetarnom zagađenju.

Kantice od sprejeva, kutije, omoti, pakiranja od hrane i tkanine. Sve su to predmeti koje autor u stvaralačkom procesu razrađuje u začudne kompozicije. Lunar skoro sve što mu prođe kroz ruke lako i uvjerljivo odvaja od aure neželjenosti, ističući pri tome pravi smisao umjetničke, pa i aktivističke geste. U svojim se djelima nadovezuje na tradiciju kritike konzumerizma u umjetnosti i na još dugotrajniju povijest korištenja pronađenih predmeta (objets trouvés).

Navedeni ciklus može se tumačiti i kao dnevnik Slavena Lunara Kosanovića o nužnosti oporavka individualnog i univerzalnog načina života i djelovanja, pošto su neki od primjera reciklirane ambalaže vezani uz njegovu obitelj i prijatelje. Primjerice, letci s putovanja s Reom, geografske karte te tiskarski otisci njegove monografije- piše Večernji list.

U projekt je uključio i svoje prijatelje te suradnike Ivu Kosanovića, Krešimira Budena, Marka Zetsa Prpića, Albe Miočev, Klasje Habjan, Danijela Žeželja, Pavla Tandare Postera, Andi Soto i Vladimira Tomića Moska, koji interveniraju na reciklaže te je time Lunar dopustio nadogradnju svojeg rukopisa i motivskih obrazaca.

 

 

Hrvatska
Ostalo