ZLATO IZ OBEDIŠĆA JEŽEVSKOG

Ivica Cesar ima šampionsko bučino ulje: Čovjek se uvijek nada da će dobiti priznaje za ono što radi

Ivica Cesar ovogodišnji je pobjednik međunarodne izložbe bučinih ulja u Varaždinu, na kojoj sudjeluje od 2019. godine. Do sada je osvojio dva zlatna odličja 2024. i 2023. godine, a pretprošle godine osvojio je i srebrnu medalju
DSC_7848

Na ovogodišnjoj 7. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria, održanoj u Varaždinu, krajem svibnja, titulu Exhibition Champion za djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom ponio je Ivica Cesar, vlasnik istoimenog OPG-a iz Obedišća Ježevskog.

U konkurenciji od 191 uzorka iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke, ova prestižna nagrada potvrda je kvalitete proizvoda, ali i dugogodišnjeg predanog rada.

-Čovjek se uvijek nada da će dobiti priznaje za ono što radi. Ove godine sam ja šampion. Nadao sam se nekom priznaju, no ovo nisam očekivao, jer ove je godine na izložbu došao najveći broj uzoraka. Na izložbi sam prvi puta sudjelovao 2019. godine kako bi se malo ispromovirao na tržištu, ali i da vidim kakva je kakvoća moga ulja, kako bi znao kakvu kvalitetu ulja nudim na tržištu. Nagrade koje sam do sada dobio, dokaz su da ono što radimo je dobro- započeo je razgovor skromni Ivica Cesar, koji je prije 16 godina preuzeo OPG od svoga oca.

-Buče sam počeo saditi zbog toga što i sam volim bučino ulje. U startu je to bila proizvodnja za vlastite potrebe. No, s godinama se ta proizvodnja povećavala te se u posljednjih šest-sedam godina profesionalno bavimo proizvodnjom bučina ulja. Konstantno smo prisutni na tržištu i prepoznati smo po kvaliteti- govori nam Ivica.

Buče su uglavnom posađene na zemlji u njegovoj okolini. Većina zemlje je u njegovom vlasništvu, dok je dio zemlje i u zakupu.

-Buče su nam na nekih pet do šest hektara, gdje imamo prinose do tri tone bučinih koštica, što je dovoljno za nekih 1000 litara ulja- ističe naš domaćin.

-U ponudi imamo hladno i toplo bučino ulje, a razlika među tim uljima je u načinu prerade. Hladno bučino ulje se dobiva samim mehaničkim djelovanjem na košticu, odnosno u tom procesu nema dodataka i kemičkog djelovanja na košticu. To ulje je najkvalitetnije i najveće kakvoće te je najbolje za ljudski organizam. Ipak, najviše se proizvodi ovo tradicionalno bučino ulje u postupku prženja, takozvano djevičansko ulje, gdje se koštica obrađuje i termički peče u kotlu, nakon čega se istiskuje ulje iz same koštice- otkriva nam naš sugovornik, koji je nezaobilazan sudionik brojnih manifestacija i sajmova, na kojima nudi svoje proizvode, koji su sve traženiji, jer bučina ulja danas su nezaobilazan dio svakog kulinarskog dodatka jelu.

Osim ulja OPG Ivica Cesar proizvodi i deset vrsta bučnih koštica. Uz tradicionalne koštice, tu su i one s raznim dodatcima.

-Zbog ljetnih temperatura na policama trenutačno nema sve vrste koštica, pogotovo ove s čokoladom, koje bi se rastopile. Što se tiče koštica s čokoladom imamo četiri vrste, a u ponudi su i slane bučine koštice, pržene i ljute, bučine koštice s češnjakom, prirodne bučine koštice- nadovezao se Ivica, koji je ponudu malo i „podebljao“ s namazom od bučinih koštica.

-Na valu ovog uspjeha zasigurno će se povećati i potražnja za uljem, no nekog prevelikog širenja površina pod bučom neće biti, jer u tom dijelu sam ograničen zemljom. Ljudi prepoznaju dobar proizvod na tržištu, a kada dobijete ovakvo priznanje to pomaže u tom marketinškom dijelu- ističe Cesar, koji veliku većinu svojih proizvoda proda na kućnom pragu.

Tko jednom proba njegovo ulje, kaže nam redovito se vraća. U to smo se uvjerili i sami, kao i u bučnicu njegove supruge Irene, koja je nadaleko poznata.

Intervju
Naši ljudi našeg kraja
Rugvica