Bez poraza do trona

Hrvatski pjeskaši četvrti put svjetski prvaci, Goričan Lucian Bura dio zlatne ekipe

U velikom finalu, zapravo reprizi finala od prije dvije godine, pala je Danska
Finals_C5_9138JC-696×464 Jozo Cabraja/ kolektiff

Još jednu sjajnu stranicu hrvatske rukometne povijesti na pijesku ispisali su hrvatski rukometaši na pijesku. U kineskom Pingtanu obranili su naslov prvaka svijeta osvojen prije dvije godine u Grčkoj i tako po četvrti put osvojili zlatnu medalju.

Hrvatska je do novog naslova svjetskih prvaka stigla bez poraza. U velikom finalu, zapravo reprizi finala od prije dvije godine, pala je Danska. Bio je to, kao što se moglo i očekivati jako dramatičan susret. Naši pjeskaši prvu dionicu su dobili 23:18. U drugoj smo vidjeli odličan start Danaca koji su poveli 2:8. Onda je na scenu stupio naš vratar Stipe Maleničić i s nekoliko bravuroznih obrana vratio nas u igru. I držala se Hrvatska sve do pred kraj, ali je onda umor učinio svoje, promašili su naši dečki nekoliko čistih prigoda i Danska je na kraju dobila taj dio igre, 18:23.

Slijedilo je raspucavanje. Tu su hrvatski rukometaši pokazali više mirnoće i pameti te na kraju slavili 9:6. Ključna je bila obrana našeg vratara u prvoj seriji Jochimu Trendu Hansenu. Naši nisu griješili, a iskusni Ivan Dumenčić je u posljednjoj seriji išao po jedan bod, jer nam je i to bilo dovoljno za veliko slavlje.

Hrvatska se tako nakon Cadiza 2008., Budimpešte 2016. te Crete 2022. i Pingtana 2024., četvrti put u povijesti popela na krov svijeta. Svjetsko zlato osvojili su Stipe Maleničić, Filip Dominik Hančić, Ivan Dumenčić, Ivan Jurić, Josip Dukeš, Valentino Valentaković, Nikola Finek, Lucian Bura, Josip Leko i Filip Goričanec. Stručni stožer činili su: Mladen Paradžik, Mario Močilac, Goran Krušelj i Ante Taraš.

Hrvatska
Sport