Hrana koja liječi? Onkolozi tvrde: Ovo može zaustaviti razvoj raka

Znanstvene procjene pokazuju da se između 30 i 50 posto slučajeva raka može spriječiti zdravijim životnim navikama i uravnoteženom prehranom.
To znači da svako jelo može biti prilika za podršku vlastitom zdravlju i smanjenje rizika od bolesti. Onkolozi ističu kako prehrana ne mora biti komplicirana da bi bila korisna – ključ je u svjesnim izborima koji se ponavljaju iz dana u dan.
Stručnjaci posebno izdvajaju polifenole – biljne spojeve s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima – kao važan dio prehrane za prevenciju raka, prenosi Index.
– Polifenoli igraju ključnu ulogu jer pomažu u smanjenju upale, a nalaze se u povrću, voću, začinima, orašastim plodovima i sjemenkama, kaže onkolog dr. Michael Dominello za Parade. On, primjerice, u svoju jutarnju kavu dodaje kakao u prahu bogat flavonoidima, uz šaku borovnica koje također sadrže velike količine polifenola.
Svaki zalogaj je odluka – ili hrani zdravlje, ili bolest
– Način na koji jedemo i živimo utječe na rizik od raka. Kronična upala jedna je od glavnih opasnosti, istaknula je onkologinja dr. Dawn Mussallem.
Zato se ona odlučila za potpuno biljnu prehranu bogatu polifenolima, često uključujući grah, orahe, lisnato i križasto povrće te bobičasto voće.
Dr. Latonya Riddle-Jones navodi kako u gotovo svaki obrok ubacuje tamno lisnato povrće poput špinata i kelja – često ih dodaje u smoothieje i umake.
– To je i način da ih djeca pojedu, a da ne primijete, rekla je.
Sva tri onkologa slažu se i oko onoga što treba izbjegavati: ultraprerađenu hranu, previše šećera i alkohol.
– Svaki zalogaj je odluka – ili hrani zdravlje, ili bolest. Pokušajte jesti gotovo savršeno kod kuće – tako vani možete birati opuštenije, bez krivnje, zaključila je dr. Mussallem.