Oglasila se Gradska uprava

Grad Dugo Selo: Zahtijevamo hitno rješenje i nudimo pomoć u cilju sigurnosti građana

U Dugom Selu dogodila se nezamisliva tragedija, kakvu nitko ne želi da se više ikada ponovi
Mještani pale svijeće za poginulu djevojčicu u Dugom Selu

U Dugom Selu dogodila se nezamisliva tragedija, kakvu nitko ne želi da se više ikada ponovi. U cilju zaštite građana i djece, Gradska uprava poduzimamo sve korake, zahtijeva trenutnu reakciju i nudi pomoć kako bi hitno zajednički pronašli rješenje.

Priopćenje iz Grada Dugog Sela prenosimo u cijelosti;

“Povodom strašne tragedije koja se dogodila u Dugom Selu 21. svibnja 2024. godine, gradonačelnik Nenad Panian sa svim djelatnicima gradske uprave još jednom upućuje najdublje izraze sućuti obitelji, rodbini, prijateljima i poznanicima stradale djevojčice, te nude svu pomoć i podršku.

Ovim putem Gradska uprava želi skrenuti pozornost na nekoliko činjenica u cilju razumijevanja slučaja:

• Rugvička ulica, u kojoj se dogodila nezamisliva tragedija, nije u nadležnosti niti pod upravljanjem Grada Dugog Sela. Ulica nije predana na upravljanje Gradu Dugom Selu zato što trgovačko društvo HŽ infrastruktura d.o.o. nije predalo cestu od nadvožnjaka i nadvožnjak na upravljanje Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije. Njome još uvijek upravlja i održava ju Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije. Nakon procedure predaje upravljanja, ulica će prijeći u nadležnost Grada Dugog Sela. Bez nadležnosti nad upravljanjem, Grad Dugo Selo ne može izgraditi dodatnu nužno pješačku infrastrukturu, izvesti uspornike “ležeće policajce“ i sve ostalo potrebno za osiguravanje sigurnosti svih sudionika u prometu.

• Građevinsku dozvolu za izgradnju trgovačkog centra izdaje Zagrebačka županija. Grad Dugo Selo daje potvrdu na glavni projekt.

• Trgovački centar nema direktan pristup na Rugvičku ulicu.

• Kamion koji je sudjelovao u nesreći je u vlasništvu pod-izvoditelja izvođača radova na trgovačkom centru.

• Grad Dugo Selo izdaje rješenje o prekomjernoj upotrebi ceste za srednje teška i teška teretna vozila čime se štiti prometna infrastruktura grada. Srednje teškim i teškim teretnim vozilima smatraju se vozila ukupne mase veće od 7,5 tona i za njihovo prometovanje Grad Dugo Selo treba izdati rješenje o prekomjernoj uporabi ceste. Takvo rješenje Grad Dugo Selo izvođaču radova i podizvođačima radova na predmetnom trgovačkom centru nije izdalo.

• U ulici I. Savski odvojak Grad Dugo Selo je postavilo znak za zabranu prometa vozilima iznad 5 tona. Cilj je bio prilagodba potrebama školske djece i ograničavanje prometa.

• U ulici II. Savski odvojak nema oznaka i njome mogu prometovati sva vozila.

• Zagrebačka županija je donijela Odluku o ukidanju učeničkog prijevoza koja je stupila na snagu 2. svibnja 2023. godine, nakon što je zaključeno da je otvaranjem nadvožnjaka prestala potreba za privremenim organiziranim prijevozom. Međutim, nakon upita građana, Grad Dugo Selo donijelo je Odluku o sufinanciranju prijevoza učenika OŠ Ivan Benković, s prebivalištem na području Grada Dugog Sela, u Rugvičkoj ulici od kućnog broja 110 do kućnog broja 219, u školskoj godini 2023./2024.

• Grad Dugo Selo je na 23. sjednici Gradskog vijeća donio odluku da se izgradnja pristupnog puta prometnice financira komunalnim doprinosom izgradnje trgovačkog centra za što je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole i provedba javne nabave za odabir izvođača. Početak izvođenja radova nije bio moguć prije nego što se provedu sve potrebne administrativne pripreme.

• Prije svega želimo napomenuti kako iako Grad nema nadležnost nad Rugvičkom ulicom, krenuli smo u daljnje aktivnosti prema Županiji, kako se ovakva tragedija ne bi nikada više ponovila.

• Ponovno smo zatražili rješavanje predmetne situacije od Županije. Nudimo pomoć i tražimo Županiju hitno rješenje te da se odmah krene u operativno provođenje svih aktivnosti koje su potrebne kako bi se riješilo sigurnosno pitanje.

• Grad Dugo Selo je spreman sufinancirati rješenje do kojeg će se doći dogovorom u cilju i službi sigurnosti svih građana, a ponajviše djece i roditelja. I dalje ćemo nastaviti sa sufinanciranje međužupanijske autobusne linije uz dodatni pritisak prema nadležnima kako bi se predvidjelo više stanica na Rugvičkoj ulici sa stanicom neposredno ispred OŠ Ivana Benkovića.

• Grad Dugo Selo u proteklih sedam godina napravio je više od šest kilometara biciklističkih staza i osam kilometara nogostupa, s tim da ju izgradnji ili se planira graditi samo u 2024. godini 3000 metara nogostupa i biciklističkih staza, a u narednom razdoblju dodatnih 2500 metara.

• U planu je izgradnja nogostupa u ulici II. Savski odvojak.

• Samo ove godine označili smo 17 pješačkih prelaza s lanternama, označenih crvenom bojom i led bljeskalicama, od toga ih je pet postavljeno na Županijskoj cesti i bit će dodatno osvijetljeni led svjetlom (trakama).

• Grad Dugo Selo javio se i na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za razvoj pametnih usluga i rješenja kako bi dobilo financiranje za “pametne pješačke prijelaze” koji rade tako da u vrijeme kada se pješački prijelaz ne koristi svjetiljke će svijetliti s 40 % svoje snage, no kad senzor primijeti pješaka ili kada se pritisne tipkalo svjetiljke će svijetliti sa 100 % snage, a koji bi trebali dovesti do povećane sigurnosti građana tijekom prelaska ceste.

• Također, u proteklom razdoblju postavljeno je 20-ak uspornika (ležećih policajaca) kako bi se na određenim cestama smanjila brzina vozila.

• Grad Dugo Selo ima i želju, upravo zbog sigurnosti građana, postaviti i kamere za nadzor brzine. Pismo namjere MUP-u kojim Grad nudi kupnju i donaciju kamera, poslano je 12. prosinca 2023. godine, a na koje Grad Dugo Selo još čeka odgovor s tehničkim specifikacijama.

• Napravljena je i semaforizacija raskrižja kod O.Š Ivan Benković. Grad pridonosi sigurnosti građana i kroz rad Vijeća za prevenciju.

Gradonačelnik i svi djelatnici gradske uprave još jednom izražavaju sućut obitelji, rodbini, prijateljima i poznanicima stradale djevojčice, te nude svu podršku.”

 

Dugo Selo
Izbor urednika
Ostalo