FOTO: Zdravko Postružin izložio svoja djela u Luki

Sve dosadašnje izložbe na kojima su djela Zdravka Postružina došla pred javnost i kritiku, primljena su s interesom i priznanjem

U društvenom domu u Luki otvorena je izložba Zdravka Postružina, slikara koji je rođen u Vadini, a živi i radi u Žejincima. Ove godine obilježava 40 godina umjetničkog rada, a ovo mu je bila 22. samostalna izložba u dosadašnjoj karijeri, dok je u istom razdoblju izlagao i na 32 skupne izložbe. Postružin je završio umjetničku grafiku Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, pravac svjetlo i sjena, stil linija, ploha i točka.

-Raduje me da na ovoj izložbi, među mojim susjedima i prijateljima, mogu pokazati dio svog bogatog umjetničkog opusa. Izložbu smo postavili tako da se prati cijelo moje umjetničko razdoblje pa su tu izložene dvije slike s kojima sam zavrio obrazovanje, nakon toga odmah krenuo oslikavati sakralne i ugostiteljske objekte. Kasnije sam povezao figuraciju, pejzaž i dizajn u jednu cjelinu kompozicije s estetskim načelima. Radio sam i na oslikavanju tramvaja i autobusa ZET-a, a tijekom cijele karijere napravio sam mnogo slika po narudžbi za određena slavlja ili poklone, a značajan dio slika donirao sam u humanitarne svrhe- rekao je na otvaranju izložbe Postružin te dodao kako se u cijeloj karijeri bavio isključivo slikarstvom te da se od toga može živjeti, čak i u Hrvatskoj.

Sve dosadašnje izložbe na kojima su djela Zdravka Postružina došla pred javnost i kritiku, primljena su s interesom i priznanjem. Kritike su posebno cijenile njegov pejsaž kojem je dao u formi, sadržaju i koloritu, svoj vlastiti likovni izraz i svoj posebni doživljaj pejsaža. Ipak, glavnina njegova stvaranja usmjerena je na likovna djela sakralnog karaktera od čega su najistaknutiji kompozicija 14 postaja „križnog puta“ u Luki i 12 slika apostola u Zaprešiću, a vrijedi istaknuti i njegove portrete. Sa svojim dosadašnjim opusom Postružin daje značajan doprinos našoj suvremenoj likovnoj umjetničkoj stvarnosti.

Izložbu u Luki službeno je otvorio potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Luka Željko Kostanjčar.