FOTO: Započeli radovi na izgradnji Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Ukupni radovi čiji je završetak planiran u studenome vrijedni su 9,9 milijuna kuna, od čega je putem EU fondova osigurano 90 posto bespovratnih sredstava, odnosno 8,3 milijuna kuna

U Velikoj Gorici jutros su započeli radovi na provedbi još jednog EU projekta – izgradnji Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja na Šetalištu Franje Lučića. Ukupni radovi čiji je završetak planiran u studenome vrijedni su 9,9 milijuna kuna, od čega je putem EU fondova osigurano 90 posto bespovratnih sredstava, odnosno 8,3 milijuna kuna.

-Ovaj prostor će nam jako dobro doći, za daljnje njegovanje i vrednovanje kulture. Veselim se otvorenju koje će biti bude li sve kako treba do kraja godine- kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar obišavši radove.

Tom prilikom Ačkar se zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovoga projekta, koji za Muzej Turopolja ima višestruku korist.

-Ovo je jedan visokovrijedan, važan pa i jedinstveni projekt koji će nam donijeti ne samo prostor u kojem ćemo moći provoditi naše programe koji su vezani uz pedagošku i andragošku djelatnost kroz jednu malu multifunkcionalnu dvoranu. Osim toga tu će biti i muzejski depo gdje će se čuvati muzejski predmeti koji nisu na izložbama. Jednom riječju taj muzejski depo je “svemirski brod” za muzeje- ispričala je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić, otkrivši kako će se sadašnja zgrada Muzeja Turopolja pretvoriti u izložbeni prostor sa stalnim postavom i multimedijom.

Vesna Župetić iz Upravnog odjela za kulturu Grada Velike Gorice poručila je kako je ovaj projekt veliki doprinos Grada muzejskoj djelatnosti.

-Iako će objekt zapravo biti mali, on će proširiti i unaprijediti naš Muzej. Ovo će im biti dodatna mogućnost da se prezentiraju, ali i da čuvaju postojeću zbirku na jedan suvremeni način- rekla je Župetić.

Kako je istaknuo Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove ovaj se projekt izvodi paralelno s energetskom obnovom zagradom “bivšeg rodilišta”, čime će cijeli kompleks nasuprot Crkve NBDM dobiti novu vizuru i izgled.