FOTO: Zagrebačka županija za obnovu crkve u Bukevju osigurala 8 milijuna kuna

Načelnik Općine Orle Ervin Vujica istaknuo je kako je ove veliki korak za općinu, jer vlastitim sredstvima teško da bi se uspjelo u obnovi crkve
DSC_7168

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović uručio je jutros ispred crkve svetog Antuna Padovanskog u Bukevju župniku Marijanu Prepeljaniću 8 milijuna kuna vrijedan ugovor za financiranje obnove crkve, koja je u petrinjskom potresu 2020. doživjela značajna oštećenja.

-Ovim činom krećemo u obnovu, što je za nas veliki korak, jer ovo je jedna mala župna zajednica od 300-tinjak obitelji, koje su do sada na misu odlazili u obližnje Novo Čiče. Ovime ćemo crkvu vratiti u prvobitno stanje, što je velika radost za sve župljane- istaknuo je velečasni Marijan Prepeljanić, koji vjeruje kako će kroz četiri o pet godina crkva zasjati u novom ruhu.

-Sveti Antun to je i zaslužio- zaključio je velečasni.

Načelnik Općine Orle Ervin Vujica istaknuo je kako je ove veliki korak za općinu, jer vlastitim sredstvima teško da bi se uspjelo u obnovi crkve.

-Ovo znači da ćemo vratiti duhovni život u ovu našu župnu zajednicu- poručio je Vujica, koji nas je upoznao kako je prilikom potresa nastradao svod, dio zvonika i nešto nosivih zidova, a ovom sanacijom obnovit će se i zvonik crkve, koji će se vratiti u prvobitno izdanje.

Osim za crkvu svetog Antuna Padovanskog u Bukevju, Zagrebačka županija osigurala je 400 tisuća kuna za sanaciju i obnovu kapele svetog Petra i Pavla u Šiljakovini, a ugovor je preuzeo upravitelj župe Uzvišenja Svetog Križa, Siniša Blatarić, koji je kazao kako su radovi završili prije tjedan dana.

Isto tako, dožupan Damir Tomljenović dodijelio je tri ugovora ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna načelniku općine Kravarsko Vladi Kolarecu za sanaciju društvenog doma te objekta uz sportski teren u Donjem Hruševcu, te sanaciju doma kulture u Kravarskom.

-Hvala Zagrebačkoj županiji na svoj pomoći koju pruža Kravarskom u ovim teškim trenucima koji su nas zadesili. Mi smo do sada dobili oko 12 milijuna kuna pomoći, a treba znati kako je šteta od potresa na našem području je veća od 160 milijuna kuna- kazao je načelnik Kravarskog Vlado Kolarec.

Zamjenik župana Damir Tomljenović istaknuo je kako se obnova na području Zagrebačke županije ide u dobrom smjeru, a tome je pridonijela i odluka Vlade RH, koja je Zagrebačkoj županiji dodijelila značajna sredstva.

-Vjerujem kako smo napravili kvalitetan natječaj kojim bitno pomažemo obnovi javnih objekata na našem području. Mi osiguravamo stopostotni iznos i vjerujem kako je to dobar temelj- zaključio je Tomljenović.

Događanja
Hrvatska
Općina
Orle
Zagrebačka županija