FOTO: U Luki održan 10. Festival smijeha

Na ovogodišnjem festivalu bila su prijavljena 472 filma iz 67 država svijeta
315876495_364189545912624_3481725939618887456_n

Udruga filmaša iz Luke već godinama je jedna od vodećih udruga na području općine Luka. S vremenom su prerasli u jednu od najbolji filmskih udruga Zagrebačke županije, ali i unutar granica Lijepe naše. Osim po filmovima, Foto-film-video amateri Luke poznati su i po jedinstvenom filmskom festivalu smijeha. Tako je sredinom studenog u lučkom društvenom domu održano 10. izdanje Filmskog festivala smijeha.

Što je smijeh, zapitali su na samom početku mladi organizatori okupljene. Smijeh je lijek i najbolje sredstvo za borbu protiv životnih problema, uz to je i besplatan i ne izdaje se na recept – odmah daju i odgovor na svoje pitanje. Trebamo izmamiti i iskoristiti smijeh kako bismo postigli sreću i uspjeh u životu. Smijeh je umijeće i vještina, najmoćnija navika na svijetu. Smijeh je ispušni ventil naše duše i odraz mnogih vrlina kao što su plemenitost, nesebičnost, optimizam, nada, sreća…

-To su samo neke od tisuće riječi ispjevane smijehu u čast i zato smo mi, kao organizatori festivala, odlučili pružiti priliku svim mladim autorima koji kroz film žele izraziti svoju kreativnu dušu, na jedan poseban, zabavan, smiješan i vedar način. Hvala svima koji su nam poslali svoje radove i tako izmamili osmijeh na naša lica. Mi se ne smijemo jer smo sretni, već smo sretni jer se smijemo- rekao je predsjednik Udruge FFVAL Mladen Božić.

Otvorenju festivala nazočilo je i načelnik Općine Luka Darko Kralj koji je istaknu kako lučki filmaši vrijedno rade na brojnim projektima te su postali jedna od rijetkih uspješnih udruga koja bez poteškoće u svoje redove dovodi mlade snage. Podršku domaćinima, ali i čestitke na organizaciji ovako zahtjevnog festivala uputila je Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

-Veseli nas da se već deseti puta održava ovaj, vjerojatno najsretniji, filmski festival smijeha. Kod djece i mladih ovaj festival izaziva pozitivne emocije s obzirom na dozu humora koja je u filmovima sadržana, ali i rado prijavljuju filmove te osobno žele doći na festival- rekla je Sanja Zanki Pejić.

Načelnik Kralj posebno je naglasio ponos što je ovako značajan festival održan upravo u Luki.

-Izuzetno zadovoljstvo mi je da se ovdje održava 10. FIFES što znači da u Luki imamo aktivnu udrugu na koju smo ponosni, a posebno se radujemo njihovim rezultatima koje prepoznaju diljem Hrvatske, ali i svijeta- rekao je načelnik Kralj.

Na ovogodišnjem festivalu bila su prijavljena 472 filma iz 67 država svijeta. Filmovi su podijeljeni u tri kategorije. Prva kategorija djeca do 12 godina, pa djeca od 13 do 18 godina te otvorena kategorija autora do 18 godina. Najbolje filmove izabirali su filmski žiri te dječji žiri koji su za finalni izbor i projekcije na samom proglašenju najboljih odabrali 43 filma. Ti filmovi raspoređeni su u četiri projekcije, a u konačnici su najboljima u svakoj kategoriji proglašeni po jedan film iz BiH, jedan s Malog Lošinja i jedan iz Bjelovara.

Nakon proglašenja najboljih uslijedio je i skromni domjenak, kako je rekao Mladen Božić, malo su nam smanjeni prihodi, ali dovoljno je da organiziramo festival i ne raziđemo se gladni i žedni.

Događanja
Hrvatska
Luka
Općina
Zagrebačka županija