FOTO: U Kravarskom predstavljen zbornik “Naši bregi negda”

Zbornik narodnih običaja i jezičnoga blaga kravarskoga kraja nastao je u sklopu projekta "Pokrenimo KOK"

Dražen Kopač

U sklopu projekta “Pokrenimo KOK” (kulturu općine Kravarsko; op.a.) tiskan je zbornik narodnih običaja i jezičnoga blaga kravarskoga kraja “Naši bregi negda”. Autori zbornika su Anka Petrac, Barbara Ivanjko i Josip Popović, a nakladnik Udruga umirovljenika općine Kravarsko. Zbornik je nastao s ciljem očuvanja jezične tradicije stanovnika središnjega dijela Vukomeričkih gorica.

Dražen Kopač

– Cilj je potaknuti mlade naraštaje da njeguju svoje običaje, a one starije da sačuvaju i šire narodno blago, na promociji zbornika rekla je Marija Povoljnjak, koordinatorica aktivnosti projekta “Pokrenimo KOK”.

 

Ovaj se projekt sufinancira sredstvima Europskoga socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Nositelj projekta je Udruga “5+”, a partneri Udruga umirovljenika općine Kravarsko, Općina Kravarsko, KUD Kravarsko i LAG “Vallis Colapis”. Osnovna zadaća je širenje raspona socijalnih, kulturnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja u lokalnoj zajednici.

Dražen Kopač

Promociji zbornika “Naši bregi negda” prisustvovao je i zamjenik župana Ervin Kolarec. Rekao je da se radi o hvalevrijednom projektu te da sve dobre stvari u općini Kravarsko treba “ukoričiti” kako bi generacije koje dolaze vidjele koliki su obol ovome kraju dali oni prije njih. Rekao je i da se nada da će zajedničkim angažmanom što prije krenuti gradnja nove crkve u Kravarskom, na mjestu porušene u potresu.

– Uprijet ćemo sve snage da već sljedeće godine crkva dođe pod krov, rekao je Kolarec, poručivši da će Županija i dalje pomagati sve dobre projekte i programe u ovoj općini kako bi se oni realizirali na kvalitetan način.

FOTO: Dražen Kopač