FOTO: Turistička zajednica Savko-sutlanska dolina i brigi ima se čime pohvaliti

Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi, koja pokriva područja općina Brdovec, Dubravica i Marija Gorica, upriličila je obilazak i predstavljanje odmorišta za bicikliste i konjanike na području te tri općine

Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi, koja pokriva područja općina Brdovec, Dubravica i Marija Gorica, upriličila je obilazak i predstavljanje odmorišta za bicikliste i konjanike na području te tri općine.

Direktor TZ Vladimir Šinko upoznao je novinare s dosadašnjim aktivnostima koje su prethodile dovršetku ovoj završnoj fazi projekta Ride&Bike 2. Glavni cilj projekta  je razvoj selektivnih turističkih proizvoda temeljenih na interpretaciji prirodne i kulturne baštine kroz uspostavu sustavnog upravljanja razvojem održivog aktivnog turizma, traje 30 mjeseci, od 1. rujna 2018. godine do 28. veljače 2021. godine, ukupna vrijednost projekta RIDE&BIKE II je 875.472,55 EUR (od toga TZ SSDB 139.074,05 EUR), a projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 744.151,66 EUR.

Do sada su završena tri odmorišta za bicikliste s pripadajućim nadstrešnicama koje ću služiti i mještanima. Nadstrešnice su opremljene stolom i klupama, pa je idealno mjesto za manja druženja. Na području općine Brdovec odmorište je izgrađeno u Prudnicama, na putu prema lovačkom domu, neposredno pored dječjeg i odbojkaškog igrališta te roštilja.
-U sklopu projekta razvijaju se turistički proizvodi, u ovom slučaju za biciklistički i konjički turizam, kao i cjelokupni turistički potencijal našeg područja. Nije naša ideja da sad privučemo masu turista, već onima koji dođu da možemo ponuditi kvalitetan sadržaj iz nekoliko područja. Općina Brdovec izuzetno je zainteresirana za ovaj projekt jer je turizam jedan od pokretača cjelokupnog gospodarskog razvoja- rekao je Branimir Gregurić, viši stručni suradnik za EU fondove Općine Brdovec.

Obilasku je nazočila i direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović koja je istaknula kako će ovi novi turistički objekti dati novi zamašnjak razvoju turizma na području Savsko Sutlanske doline, a posebno je to dobro kad su projekti financirani iz sekundarnih izvora, u ovom slučaju iz EU. To je potvrdio i direktor Savsko Sutlanska dolina i brigi Vladimir Šinko, istaknuvši kako su zastoj u svim drugim segmentima iskoristili upravo za dovršetak ovog projekta.

Drugo odmorište za bicikliste smješteno je u Trsteniku, neposredno iznad malonogometnog igrališta i dječjeg vrtića, a njime ja zadovoljna i načelnica Općine Marija Gorica Marica Jančić.

-Mi smo imali viziju od samog osnivanja turističke zajednice, a sve smo gradili korak po korak i ovo je jedan od naših ciljeva koji su upravo ostvareni. Vidjeli ste da imamo puno djece i mladih koji se koriste biciklima, a sigurno je da će prostor biti korišten i za druge aktivnosti i imat će svoj smisao- rekla je na odmorištu u Trsteniku načelnica Marica Jančić.

Ipak, teško je ne primijetiti kako je jedno od najljepših odmorišta ipak na području općine Dubravica, u mjestu Pologi. Iako je maglovito vrijeme sakrivalo kompletan pogled na Zagorje i Sloveniju, ipak se djelom moglo prepoznati potencijal ovog biciklističkog odmorišta kao vidikovca.

-Ovo je jedno od najljepših lokacija na području općine koje pruža prekrasan pogled. Zadovoljni smo da je projekt pri kraju i da sad samo imamo zadaću promovirati ovo naše područje jer imamo se čime pohvaliti. Vjerujemo da je biciklizam dobar smjer jer imamo priliku vidjeti puno biciklista na našem području tijekom godine- rekao je načelnik Općine Dubravica Marin Štritof.

Ovoj promociji pridružili su se i konjanici iz KK Trajbar Team iz Zaprešića koji su pokazali da i za konjanike ima krasnih staza, ali i odmorišta zajedno s hranilištima za konje. Oni su jedan od partnera u ovom projektu i uključili su se u aktivnosti vezane uz konjanike. Obišli su desetke kilometara i označili su oko 40 kilometara konjičkih staza s pripadajućim odmorištima i hranilištima.

-S veseljem smo se uključili u ovaj projekt i raduje nas da smo mogli u njemu sudjelovati. Uspješno smo trasirali staze i osigurali da se mogu koristiti putem aplikacija i uz GPS lokatore- rekao je voditelj Konjičkog kluba Trajbar Team iz Zaprešića Krešimir Žitković.
Konjičke staze su različitih dužina i težina, ovisno o iskustvu i afinitetima jahača i konja, a sve informacije o svakoj od staza jahač može saznati prije polaska i tako si osigurati najbolju stazu za trenutnu inspiraciju.