Znanstvena avantura

FOTO: Školske praznike ovi daroviti mališani koriste za druženje i učenje novih vještina

Udruga EDUKA iz Klinča Sela ovog je tjedna u sklopu projekta Znanstvena avantura domaćin zimskog kampa za nadarene osnovnoškolce iz područja STEMA iz Zadra
DSC_0628

Udruga EDUKA iz Klinča Sela ovog je tjedna u sklopu projekta Znanstvena avantura domaćin zimskog kampa za nadarene osnovnoškolce iz područja STEMA iz Zadra. Kamp je započeo jučer i traje sve do subote, a kroz četiri dana 27 učenika (9 učenika 5. i 6. razreda, 9 učenika 7. razreda i 9 učenika 8. razreda) iz 12 zadarskih osnovnih škola proći će kroz više radionica i na zanimljiv način naučiti nove stvari iz STEM područja.

-Prijave su nadmašile očekivanja. Za ovaj zimski i ljetni kamp prijavilo nam se 98 učenika, a mi možemo u dva navrata primiti po njih 18, zbog čega tražimo još neka sredstva da omogućimo boravak za što više djece- istaknula je predsjednica EDUKE Renata Kobetić koja nam je kazala kako će djeca proći kroz petnaestak radionica.

-Pripremili smo i izlet, posjet tvornici Jana, gdje smo bili danas i djeca su bila jako zadovoljna- s ponosom će gospođa Kobetić, koja se brine kako bi se djeca osjećala kao kod svoje kuće.

Osnove STEM-a u virtualnoj stvarnosti

Stanko Škec i njegov asistent Nikola Horvat s FSB-a održali su vrlo zanimljivo predavanje na temu “Osnove STEM-a u virtualnoj stvarnosti”.

-Učenike smo na ovaj način htjeli upoznati s virtualnom stvarnošću i tehnologijama i kako se to može primijeniti u edukaciji u njihovim predmetima. Klinci su pokazali veliki interes i sve im se jako svidjelo- ispričao nam je dr.sc. Stanko Škec.

Neobična konstrukcija parabole

Zanimljivo je bilo i na radionici Suzane Jurin na temu “Neobična konstrukcija parabole”.

-Zašto neobična? Zato što će učenici najprije naučiti konstruirati parabolu iglom i koncem, to je takozvana tehnika šivanja iglom. To je zapravo veza umjetnosti i matematike- otkrila nam je profesorica Jurin, koju raduje što se sve ovo radi rukama, što je danas vrlo rijedak slučaj.

Vitruvijev čovjek

Učilo se i o razlomcima, postotcima, omjerima kroz Vitruvijevog čovjeka na radionici koju je održala Anita Šimac.

-Mjerilo smo naše omjere i proporcije te to uspoređivali sa savršenim čovjekom i zaključili kako savršenstvo ne postoji, jer njeguje proporcije od prije 500 godina- zaključila je profesorica Šimac.

Uz navedene predavače, polaznici kampa proći će i kroz radionice; Leona Lenuzzija Šupera (Trnovitim putem do trnovitog cilja), Tomislava Portade (5 nepoznatih otopina), Ane Jakopović i Lee Anadolac (Koliko su različite pojedine stanice), Ane Magovac (Neutralan kao Švicarska), Vladimira Ribičića (Meteorološka stanica), Ive Crnolatca (CSI Klinča, Šaptači molekulama), Josipe Stipanov i Ane Šimurine (Magnetizam, Tko je jači, taj tlači), Toplinski kapaciteti), Sanje Gottstein (Je li moguć život u vodi s pokretnim sedimentima?, Kako se oduprijeti struji vode?, Što nam otkrivaju stanovnici o svojoj okućnici, Lanci i mreže za vodene ravnoteže), Antonija Đuriš (Mali arhitekti) i Renate Kobetić (Metode odjeljivanja).

Ovo je prvi od dva kampa, jer na ljeto će Zadar biti domaćin kampa za osnovnoškolce s ovog područja.

Događanja
Klinča Sela