Na poklon gradu

FOTO: Renato Glogovčan proveo Goričane kroz povijest i sadašnjost grada

U Parku dr. Franje Tuđmana otvorena je izložba fotografija Renata Glogovčana “Velika Gorica - nekad i sad”
WhatsApp Image 2024-06-07 at 20.03.20 (1) Facebook Krešimir Ačkar

U Parku dr. Franje Tuđmana u petak predvečer svečano je otvorena izložba fotografija Renata Glogovčana pod nazivom “Velika Gorica – nekad i sad”. Izložba pruža zanimljiv uvid u prošlost i sadašnjost Velike Gorice, prikazujući dvadesetak usporednih fotografija koje dočaravaju iste lokacije u različitim vremenskim razdobljima.

Izložba je smještena u središnjem parku grada i dostupna je za razgledavanje naredna tri tjedna. Fotografije nude posjetiteljima priliku da se upoznaju s promjenama kroz koje je Velika Gorica prošla tijekom godina, uspoređujući povijesne i suvremene prizore grada.

Renato Glogovčan, autor izložbe, naglasio je kako je njegov cilj bio prikazati “dva zamrznuta vremena” – Veliku Goricu nekada i sada. Njegove fotografije ilustriraju kako su se mijenjale ulice, zgrade i javni prostori, reflektirajući kontinuiranu evoluciju urbanog pejzaža.

Facebook Krešimir Ačkar

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je u znak zahvalnosti Glogovčanu uručio turopoljsku podgutnicu. Gradonačelnik je istaknuo kako je Renato, poznat pod nadimkom “gradsko oko”, svojom kamerom zabilježio svaki ključni trenutak i promjenu u Velikoj Gorici, te da ništa ne promakne njegovom oštrom oku, na čemu mu je Velika Gorica i zahvalna.

Osim vizualnog prikaza, izložba poziva sve Velikogoričane da aktivno sudjeluju u stvaranju njezinog sadržaja. Na svakoj fotografiji nalazi se QR kod koji vodi na Facebook stranicu “Velika Gorica nekada i sad”. Posjetitelji mogu ispod svake fotografije ostaviti svoje komentare, priče, anegdote ili sjećanja povezana s prikazanim lokacijama. Također, tamo se mogu pronaći opširniji opisi svake lokacije, kao i dodatne informacije o drugim dijelovima grada.
Cilj je kroz ove priče i komentare oživjeti prikazane lokacije, prisjećajući se vremena koja su možda zaboravljena, ali su ostala zabilježena u kolektivnom sjećanju i na fotografijama.

Facebook Krešimir Ačkar

Za izradu ove izložbe, Renato Glogovčan koristio je fotografije iz raznih izvora, uključujući arhivu Muzeja Turopolja, Glasnik Turopolja, monografiju razglednica “Pozdrav iz povijesti”, razglednice velikogoričkog kraja autora Aleksandra Božića i Višnje Huzjak, te knjigu “Male priče iz Velike Gorice” Zlatka Šostara.

Nakon svečanog otvorenja, kulturni program je upotpunjen nastupom Ansambla Jane, koje su svojim glazbenim izvedbama dodatno obogatile ovaj događaj.

Događanja
Velika Gorica