FOTO: Osnovna škola Luka pretrpjela oštećenja u potresu, pristup školi zabranjen

Osim s borbom protiv širenja bolesti uzrokovane virusom COVID-19, područje Zagreba i njegove okolice zadesio je i najsnažniji potres unazad 140 godina. Ni zaprešićki kraj nije ostao pošteđen oštećenja, a najviše su stradali stariji objekti.

Jedan od takvih objekata koji su pretrpjeli ozbiljno oštećenje je i zgrada osnovne škole u Luki, a srećom što se potres dogodio u nedjelju rano ujutro nitko nije stradao. Druga je sretna okolnost, u cijeloj nesreći, što je i nastava obustavljena jer pitanje je gdje bi i kako više od 120 učenika održavalo nastavu.

– Meni kao laiku oštećenja na našoj školi izgledaju dosta ozbiljno. Nakon što smo obišli zgradu obavijestili smo Zagrebačku županiju o zatečenom stanju i poslali smo im slike. Odmah su javili kako treba zabraniti ulazak u zgradu, javiti zaposlenicima da ostanu kod kuće, potvrdio nam je načelnik Općine Luka Darko Kralj.

Dodao je kako je ovo još jedan dokaz nužnosti izgradnje nove škole u Luki i ispravne odluke da se ne kreće u obnovu ove 110 godina stare zgrade. Podsjetimo, Zagrebačka županija za ovu godinu uvrstila je u proračun dio sredstava za projektnu dokumentaciju, ishođenje dozvole te početak gradnje nove škole u Luki, dok bi se postojeća zgrada prenamijenila za korištenje općinskim udrugama. No, o toj funkcionalnosti više će se znati nakon što statičari odrade svoj posao.

Ostalih prijava o oštećenjima u Stožeru civilne zaštite Općine Luka nisu zaprimili, osim jednog poziva građana koji je prijavio popucale zidove kuće. Unatoč tome, načelnik Kralj je najavio da će proglasiti elementarnu nepogodu, a što je područjima pogođenim potresom omogućila i Zagrebačka županija