FOTO: Ljetna škola kemije u Klinča Selu okupila najbolje hrvatske srednjoškolce

Četverodnevna škola kemije koja je okupila deset polaznika iz cijele Hrvatske završava u petak
1

U okviru projekta Sinekološka STEM edukacija u Klinči, u tijeku je višednevna radionica kemije za nadarenu djecu iz cijele Hrvatske. Riječ je o ponajboljim hrvatskim srednjoškolcima iz područja kemije, koji uz predavanja i praktičnu nastavu u laboratoriju stječu nova znanja iz kemije.

Najzaslužniji za dolazak mladih tehničara u Klinču je doktor znanosti s Instituta Ruđer Bošković, Tomislav Portada koji se već godinama bavi popularizacijom znanosti i edukacijama, a također organizira i ljetne i zimske škole kemije.

-Budući da smo imali veći interes srednjoškolaca za 6. Ljetnu školu kemije u Rijeci, odlučili smo od prvih razreda napraviti posebnu grupu, gdje je u pripomoć uskočila moja kolegica Reneta Kobetić i njezina Udruga EDUKA. U okviru ove škole polaznici slušaju predavanja i imaju pokazne vježbe u laboratoriju. Predavači su u jednom dijelu studenti kemije s PMF-a, ali i tri seniorna predavača, Alen Bjelopetrović, Tihomir Marjanac i Marina Čalogović. Program je šaren i dosta popunjen- ispričao nam je doktor znanosti Tomislav Portada, rekavši kako je spektar predavanja različit.

-Ideja ovih škola je da se nauči nešto što se ne uči u školi, jer želja nam je da nauče nešto novo i drugačije te da čuju priču od onih koji se kemijom bave- naglašava Portada.

Među predavačima su i tri studenta; Leon Lenuci Šuper, Mihael Belas i Luka List, iza kojih su zavidni srednjoškolski rezultati iz kemije. Uz njih u Klinča Selu je i jedna djevojka Dora Mendaš, koja ovdje obavlja svoju stručnu praksu.

-Kroz GLOBE program zaljubio sam se u kemiju, koju sam kroz srednju školu još više zavolio, tako da je kemija postala moja ljubav. Drugim riječima, u kemiji možete vidjeti što radite, otkrivate što radite, a uz to kemija vam pruža da sve što otkrivate, otkrivate sami- rekao nam je Leon Lenuci Šuper, koji je imao predavanje na temu Winklerove titracije, odnosno metode kojom se u otopini otkriva kisik u vodi.

Polaznici su i više nego zadovoljni, a to nam je potvrdio i Aron Sić iz Osijeka.

-Ovdje sam došao jer mi je to preporučila profesorica Kristina Kriste. Odlično zabavljam, a radionice su i više nego odlične, kao i predavači koji nam izlaze u susret. Puno toga sam naučio, tako da vjerujem da će mi drugi razred biti puno bolji kada je u pitanju znanje kemije, jer sada sam naučio neke nove stvari- otkrio nam je Aron, kojem je želja nakon srednjoškolskog obrazovanja nastaviti školovanje na odjelu iz kemije ili medicini.

Polaznike je posjetio i načelnik Miljenko Vučković, koji je svim polaznicima poželio mnogo uspjeha u daljnjem školovanju.

-I više sam nego zadovoljna. Djeca su me oduševila, jer to su sve izuzetni zaljubljenici u znanost- zaključila je predsjednica EDUKA-e Renata Kobetić.

Događanja
Hrvatska
Klinča Sela
Općina
Zagrebačka županija