FOTO: Krenuli radovi na izgradnji transverzalnog nasipa u Općini Orle vrijedni više od 50 milijuna kuna

Duljina nasipa koji će biti izgrađen bit će 6,8 kilometara, a vrijednost cjelokupne investicije 50,8 milijuna kuna, dok bi cijeli projekt trebao bi završiti za dvije godine

U nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Mate Čička, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, načelnika Općine Orle Ervina Vujice te generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića danas su otvoreni radovi na izgradnji transverzalnog nasipa od odteretnog kanala Odra do savskog nasipa u Suši.

Izgradnjom transverzalnog nasipa ostvarit će se potrebna zaštita naseljenih područja i poljoprivrednih zemljišta desnog zaobalja rijeke Save koja se nalaze pod utjecajem uspornih voda retencije Odransko polje, a koja su u sadašnjim uvjetima izložena povremenim poplavama.

-Ovi novci su dobro utrošeni novci, jer svaka kuća i zemljište bit će sada obranjen realizacijom ovog projekta. To je uspjeh svih nas. Hrvatske vode zadnjih su godina snažno iskoračile u smjeru izgradnje vodno-komunalne infrastrukture- rekao je ministar Ćorić.

Sprečava se ulazak poplavnih voda rijeke Kupe

Generalni direktor Hrvatskih voda podsjetio je kako su 2010. godine na ovom području bile velike poplave, a tom je prilikom nasip puknuo na dva mjesta. Osim danas započetih radova, u tijeku su i radovi na drugoj dionici vrijedni 45 milijuna kuna.

-Na ovaj način smanjujemo mogućnost od bilo kakvih poplavnih voda s područja općine i velikogoričkog područja. Ovdje se radi o vodama Kupe koje su ulazile u Odru i dolazile u ovo područje te radile plavljenje. Izgradnjom ovog transverzalnog nasipa spojit ćemo se na desni savski nasip te a nasip odteretnog kanala Odra, čime ćemo spriječiti ulazak poplavnih voda rijeke Kupe na ovo područje- kazao je Đuroković, rekavši kako se ovakvi projekti provode i na području Siska te Odranskog polja.

Ovaj projekt hvalevrijednim označio je i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije te načelnik Općine Rugvica, Mato Čičak, čiji se kraj također nalazi na udaru Save.

-Svi smo dobro upoznati koliko je minulih godina bilo problema uz rijeku Savu radi poplava. Gradnjom ovih građevina sprječavamo kako se to više ne bi događalo, te da naši mještani budu što sigurniji. Samim time ova će mjesta biti ljepša i ugodnija za daljnji život- poručio je Čičak.

Sigurnost donosi daljnji razvoj

Načelnik Općine Orle zahvalio je ministarstvu i Hrvatskim vodama što su imali sluha i što je ovaj projekt napokon krenuo.

-Zahvala svima na upornosti, što je omogućeno da u ova teška vremena ovaj projekt ide dalje. Ovo nam omogućava daljnji razvoj, jer više nećemo biti plavljeni niti od Odre, a uskoro ćemo biti sto posto sigurni i od Save- istaknuo je načelnik Vujica, čije mišljenje dijeli i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

-Ovo je povijesni trenutak za ovaj kraj, jer ovom akcijom završavamo vrlo bitnu fazu spašavanja ovog kraja od ugroženosti koje smo imali. Uspjeli smo sačuvati ovaj kraj, ali si i dati šansu za budućnost, kako bi se ovdje moglo sigurno živjeti i baviti se poljoprivredom, kao što je to nekada bio slučaj- rekao je Barišić.

Duljina nasipa koji će biti izgrađen bit će 6,8 kilometara, a vrijednost cjelokupne investicije 50,8 milijuna kuna, dok bi cijeli projekt trebao bi završiti za dvije godine.