FOTO: Iza Općine Kravarsko već su 23 godine postojanja

Povodom blagdana Uzvišenja svetog Križa koji je proslavljen u petak, Dan općine uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća jučer je proslavila Općina Kravarsko, iza koje su već 23 godine postojanja. Od ustrojstva Općine 1995. godine na njenom je čelu prestanka Vlado Kolarec.

-Nakon ove 23 godine sve mi je teže i teže govoriti, a sve mi je lakše i lakše raditi- kazao je u uvodu načelnik Općine Vlado Kolarec.

Osnovna intencija prilikom osnivanja općine bila je da djeca ostanu u svome kraju, zbog čega se krenulo s investicijom izgradnje nove škole i sportske dvorane, što je do danas ostala najveća i najznačajnija općinska investicija.

-Sada nam predstoji borbi da te mlade ostavimo u Kravarskom, a kako bi u tome uspjeli trebamo izgraditi ono što im najpotrebnije. U prvom redu to je dječji vrtić za koji se očekuje uporabna dozvola, te se njegovo otvorenje očekuje kroz nekoliko mjeseci. Prometnice ovdje život znače, pa ćemo i dalje značajna sredstva ulagati upravo u taj segment razvoja- rekao je Kolarec.

Okretanje prema EU fondovima

Upravo zbog toga nastavljeno je ulaganje u ceste, radilo se na sanaciji klizišta koja su kako je rekao načelnik „uzela dvije godine razvoja općine“, a značajna su se sredstva ulagala i u obnovu društvenih života. Što se tiče budućih ulaganja na mjestu nekadašnje stare škole želja je da se izgradi višenamjenski objekt, u koji bi se smjestila Općina, ambulanta, Hrvatska pošta te sve općinske udruge, dok bi na mjestu sadašnjeg općinskog objekta trebao niknuti park koji bi postao centralno mjesto okupljanja.  

-Svi znamo da bez europskih novaca i EU fondova nema razvoja, niti velikih investicija, pa smo i mi krenuli u tom smjeru. Uskoro se tako očekuje početak radova na sanaciji prometnice Kolarci-Zagorci. Riječ je o investiciji od 5 milijuna kuna- o jednom od budućih projekata će Kolarec.

Sve se odluke donose na dobrobit mještana

Predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Horvačić istaknuo je kako Općinskog vijeća vodi brigu o svim mještanima Kravarskog, od onih najmlađih pa do onih najstarijih.

-Bez obzira na različite političke opcije na sjednicama Vijeća postojao je konsenzus. Kad se radi o važnim temama vlada visoki stupanj tolerancije. Odluke donesene u proteklom razdoblju najvećim su dijelom bile usmjerena prema potrebama u društvenim djelatnostima, komunalnoj infrastrukturi, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Ovim putem još jednom zahvaljujem se svima koji su u proteklom razdoblju radili na napretku naše Općine kako bi ona postala mjesto ugodnog življenja- rekao je predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Horvačić.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća odazvali su se i brojni prijatelji Općine, čiji su čelni ljudi vodstvu Kravarskog zaželjeli puno uspjeha u budućem radu.

-Ovi bregi nude mir i na ovim se bregima osjeća život. Vi ste primjer da se može razvijati, a sada je potrebno zadržati čovjeka na tom prostoru stvaranjem dodatnih vrijednosti- istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, koji se prisutnima obratio i kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića te predsjednika Hrvatskoga Sabora Gordana Jandrokovića.

Na sjednici su između ostaloga od strane predsjednika Vijeća Zdravka Horvačića i načelnika Vlade Kolarca dodijeljena i javna priznanja.