Prva veća konferencija u KIC-u

FOTO: Dugo Selo domaćin dvodnevne konferencije Pannonian cemetery days

Glavna tema o kojoj će se raspravljati drugog dana u dugoselskom KIC-u su aktualnosti u održavanju groblja, turistička valorizacija, kulturne rute, održavanje i izgradnja novih groblja
WhatsApp Image 2024-06-27 at 11.34.51 (3)

U organizaciji časopisa Komunal u Dugom Selu u tijeku je konferencija Pannonian cemetery days. Nakon jučerašnjeg obilaska Mirogoja, Miroševca i Gradskog groblja u Dugom Selu, kao oglednog primjera jednog dobro uređenog malog groblja, sudionici konferencije danas su nastavili rad u KIC-u.

Nives Torbarina predsjednica grupacije održavanja groblja i pogrebničke djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ističe da se u groblja puno ulaže te da u tom smjeru treba ići i dalje.

-Groblja su mjesta kulturne i spomeničke vrijednosti i ne treba ih samo promatrati kao mjesta sahrane, već njegovati njihovu povijest. Danas će biti otvorena brojna pitanja, a vjerujem kako je obilazak groblja i tematika jako interesantna. Jedna dodatna dimenzija na koju pokušavamo dati naglasak je ta da su groblja prostori spomeničke i kulturne vrijednosti te da o njima treba razmišljati ne samo u prostoru gdje se obavljaju sahrane, već da tu povijest treba njegovati i dostojno obilježavati- naglasila je Torbarina.

Skup okuplja komunalne tvrtke, predstavnike gradova i općina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te predstavnike Ministarstva kulture i turističke zajednice. Gradonačelnik Nenad Panian kaže da za Dugo Selo ima dvostruki značaj.

-Ovo je prva konferencija ovakvog tipa u zgradi KIC-a koju smo obnovili baš u te namjene. Časopis komunal je inače suradnik Grada Dugog Sela i vrlo važan faktor u komunalnom učenju o akcijama koje radimo po Dugom Selu u posljednjih sedam godina. Učenjem od njih i na primjerima drugih sredina uspjeli smo uvjeriti urednika časopisa da dođu ovdje kod nas i obiđu naše groblje, za koje smo dobili pohvalu-istaknuo je Panian.

Glavna tema o kojoj će se raspravljati drugog dana u dugoselskom KIC-u su aktualnosti u održavanju groblja, turistička valorizacija, kulturne rute, održavanje i izgradnja novih groblja. Mnoga groblja bilježe sve više turističkih posjeta i nezaobilazan su dio turističke ponude. Vođene turističke rute odlična su dodana vrijednost i pružaju mogućnosti upoznavanja specifičnih povijesnih razdoblja, značajnih osoba i tema, na što i turisti jako dobro reagiraju, stoga će u budućnosti biti sve više organiziranih događanja upravo na grobljima.

Događanja
Dugo Selo