Velika Gorica ugostila edukativno događanje "Usvoji znanja da šteta bude manja“

FOTO: Brojni Velikogoričani upoznati s radom i opremom operativnih snaga sustava civilne zaštite

U sklopu manifestacije VG Fest i Dani mladih u Velikoj Gorici je u subotu, provedena edukativna kampanja "Usvoji znanja da šteta bude manja“
DSC_1242

Park dr. Franje Tuđmana ove je subote bio centar edukativnih događanja, koja su okupila mnoštvo građana koji su se, između ostaloga, upoznali s radom i opremom operativnih snaga sustava civilne zaštite. Posjetitelji su, kroz interakciju i edukaciju na modelima potresa, poplave i erozije tla, saznali kako mogu utjecati na smanjenje rizika od katastrofa.

Događanju je prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima koji je tom prilikom kazao kako je održavanje ovakvih događanja ključno za izgradnju otpornijeg društva i bolje pripremljenosti za moguće izazove s kojima se možemo suočiti te naglasio kako je smanjenje rizika od katastrofa odgovornost svih nas, od institucija do pojedinaca.

-Događanje je to koje je, kao i svakog puta do sada, izazvalo veliku pažnju javnosti, a posebno djece. Naši najmlađi uživali su u pripremljenim aktivnostima kao što je vatrogasni poligon, a pažnju im je privukao uvijek interesantan simulator potresa. Kroz zabavne izviđačke aktivnosti naučili su i nove vještine za život. Zainteresirani su se također upoznali s modernom tehnologijom kao što su dronovi i termovizijske kamere te su naučili tehnike pružanja prve pomoći i oživljavanja- rekao je Trut.

Kampanja “Usvoji znanja da šteta bude manja“ osmišljena je u sklopu projekta “Na putu smanjenja rizika od katastrofa” i sufinancirana sredstvima Europskih fondova, a provodi se diljem zemlje s ciljem upoznavanja građana i djece s ulogom i djelovanjem operativnih snaga sustava civilne zaštite. Do sada je provedena u 30-ak gradova te obuhvatila oko 6000 djece i mladih. Naglasak je na podizanju svijesti o potrebi smanjenja rizika od katastrofa te na educiranju građana o pravilnom ponašanju i odgovoru u slučaju katastrofa.

Subotnje događanje obišao je i gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar sa suradnicima, a sudjelovali su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica, Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, DVD-ova Mičevec i Novo Čiče te Saveza izviđača Hrvatske.

Događanja
Hrvatska
Velika Gorica