Fermentirane namirnice spas su za vaša crijeva
Vaša crijeva ključ su vašeg zdravlja. Trilijuni mikroorganizama odgovorni su za dobro funkcioniranje probave, ali i ostatak vašeg organizma. Znakovi neuravnoteženog crijevnog okruženja uključuju nadutost, zatvor, refluks, probleme s kožom i loše mentalno zdravlje. Tu počinje zdravlje (i bolest) pa je mudro na to obratiti pozornost i hraniti se prema potrebama crijeva.
Jeste li se ikada zapitali kako fermentirana hrana može pomoći vašim crijevima? Da, probiotici mogu biti od pomoći, ali uključivanje puno fermentirane hrane (koja vrvi mikroorganizmima) u vašu prehranu znanstveno je dokazano da poboljšava raznolikost crijevnih mikroba, smanjuje upalu i poboljšava funkcioniranje imunološkog sustava (što smanjuje vjerojatnost razvoja raznih bolesti ).
Studija iz 2021. koju su proveli istraživači s Medicinskog fakulteta Stanford otkrila je da 10-tjedna dijeta koja uključuje određenu fermentiranu hranu može “preoblikovati mikrobiotu kod zdravih odraslih osoba”, prema Justinu Sonenburgu, izvanrednom profesoru mikrobiologije i imunologije. na ovom sveučilištu.
Istraživanja sugeriraju da jedemo što više fermentirane hrane.
Najbolja fermentirana hrana za prehranu
– Ako vam crijeva nisu u ravnoteži, počnite polako, savjetuje Ryan Stevenson, nutricionist i osnivač Artaha.
– Dodajte nekoliko žlica divlje fermentirane hrane nekoliko puta tjedno i postupno povećavajte unos.
Ona preporučuje izbjegavanje fermentirane hrane s dodatkom šećera, boja ili puno octa, navodi Danas.rs.
Grčki jogurt
Ako niste probali nikakvu fermentiranu hranu, grčki jogurt—ili bilo koji “živi” jogurt—može biti dobar početak, kao i odličan izvor proteina. Jogurt se dobiva tako da se u mlijeko dodaju bakterije i pusti da fermentira, a ovisno o vrsti dolazi u različitim stupnjevima gustoće. Izbjegavajte jogurte s aromama ili dodanim šećerom, potražite oznaku “žive i aktivne kulture” na pakiranju i provjerite je li nepasteriziran kako biste imali najbolje zdravstvene prednosti.
Kefir
Slično kao i jogurt, kefir se dobiva dodavanjem kefirnih zrna u mlijeko i puštanjem da fermentira. Ovaj kiselkasti napitak jednostavan je način da svakodnevno poboljšate zdravlje crijeva.
Kiseli kupus
Napravljen od fermentiranog nasjeckanog kupusa, kiseli kupus dugo je bio popularan u njemačkoj i srednjoeuropskoj prehrani – i to s dobrim razlogom. Jednostavan i ukusan dodatak svakom jelu, a također je bogat vlaknima i antioksidansima.
Kombucha
Da, možete piti fermentiranu hranu. Kombucha je izvrstan – i ukusan – način za poboljšanje mikrobne raznolikosti crijeva, a također je bogata antioksidansima.
Istraživanja pokazuju da konzumacija kombuche ima pozitivan učinak na upale, detoksikaciju jetre i crijevnu disbiozu, a uz to je i vrlo ukusna. Odaberite kombuche koje su sirove, nepasterizirane i nefiltrirane.
Kimchi
Podrijetlom iz Koreje, kimchi je još jedna ukusna fermentirana hrana napravljena od kupusa, rotkvica i/ili drugog povrća. Studije pokazuju da je koristan za mnoge aspekte zdravlja, uključujući smanjenje BMI, zdrav krvni tlak i ublažavanje sindroma iritabilnog crijeva.
Miso juha
Dodajte miso juhu svojoj prehrani – ne samo da je ukusna, već je i prepuna zdravstvenih prednosti. Napravljen od fermentirane soje, soli i gljiva, miso sadrži probiotik (poznat kao A. oryzae) koji smanjuje rizik od upalnih bolesti crijeva. Ne volite juhu? Možete ga koristiti i kao pastu ili ga dodati u preljeve za jela, piše vogue.com.
Grčki jogurt, kefir i kiseli kupus dostupni su zaista svuda. S druge strane, kimchi možete napraviti i sami kod kuće, a pastu za miso juhu možete potražiti u specijaliziranim azijskim dućanima, prenosi N1.