Potrošači tuže banke 

Dvije nove presude u korist potrošača koji su konvertirali kredite

Radi se se o dvije tužbe Addiko i PBZ banke, koje je Ustavni sud odbacio i potvrdio da su redoviti sudovi, zaključno s Vrhovnim sudom RH, pravilno odlučili kada su potvrdili da potrošači imaju pravo utvrđivati ništetnost ugovornih odredaba iz temeljnog ugovora nakon provedene konverzije tijekom 2015. odnosno 2016.
Davor Puklavec/PIXSELL

Koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić izjavio je da je Ustavni sud u svoje dvije nove presude donio rješenja u korist potrošača koji su konvertirali kredite, a potvrdio je da Udruga ima pravni interes za sudsko utvrđivanje ništetnosti ugovora.

Riječ se o dvije tužbe Addiko i PBZ banke, koje je Ustavni sud odbacio i potvrdio da su redoviti sudovi, zaključno s Vrhovnim sudom RH, pravilno odlučili kada su potvrdili da potrošači imaju pravo utvrđivati ništetnost ugovornih odredaba iz temeljnog ugovora nakon provedene konverzije tijekom 2015. odnosno 2016. , naveo je.

-Radi se prvi put o potrošačima koji su konvertirali svoje kredite- istaknuo je Aleksić na konferenciji za medije na kojoj je Udruga Franak upoznala javnost s najnovijim odlukama Ustavnog suda, koje su važne za potrošače s konvertiranim kreditima.

Aleksić je dodao i da je u jednom od ta dva slučaju, potrošaču dosuđena isplata obeštećenja za preplaćene kamate u iznosu od 13 tisuća eura. Ustvrdio je da su tim dvama rješenjima Ustavnog suda ispunjene i zadnje potrebne pretpostavke kako bi Vrhovni sud mogao meritorno odlučiti o tome imaju li potrošači s konvertiranim kreditima, osim na utvrđenje ništetnosti, također pravo i na obeštećenje na temelju izuzeća ništetne promjenjive kamatne stope i ništetne valutne klauzule u švicarskim francima u temeljnom CHF ugovoru, ako konverzijom obeštećenje nije postignuto.

-Mnogobrojnim vještačenjima koja su već provedena na prvome stupnju u više desetaka predmeta utvrđeno je baš u svakom pojedinačnom postupku da konverzijom obeštećenje nije postignuto- istaknuo je na konferenciji za medije.

Drugim riječima, kako smatra, to znači da ništetnost nikada ne prestaje, da ju nije moguće konvalidirati odnosno popraviti, i svatko se na ništetnost ima pravo pozivati vječno.

-Dakle, nema te nagodbe, tog aneksa ugovora koji bi uklonio ništetnost koja je nastala na početku ugovornog odnosa- rekao je Aleksić.

Dodao je da unatoč tome, Vrhovni sud još uvijek nije odlučio do dana današnjeg o pravima potrošača na puno obeštećenje.

-Očekujemo da se konačno suci na Vrhovnom sudu zbroje, prebroje, oko prava potrošača, i to na temelju Ustava, zakona i prava EU-a, a ne na nepostojeća prava banaka- izjavio je Aleksić.

Izrazio je nadu da će suci, kada se u rujnu vrate s godišnjih odmora, prionuti poslu i razriješiti preostale dvije pravne dileme. Jedna je pitanje prava na obeštećenje nakon konverzije na temelju izuzeća ništetnih odredaba u temeljnom ugovoru, a druga je pitanje ništetnosti cijelog ugovora s ništetnom promjenjivom kamatnom stopom (ništetnom cijenom kredita) i ništetnom valutnom klauzulom (ništetnim glavnim predmetom ugovora).

Veliki broj konvertiranih potrošača tužio banke

Odvjetnik Igor Metelko naveo je da je do sada veliki broj konvertiranih potrošača tužio banke.

-Pretpostavljamo da se ta brojka kreće oko 40 tisuća, čemu se treba pribrojiti oko 20 tisuća tužbi potrošača nekonvertiranih kredita- rekao je Metelko.

Dodao je i da ti predmeti za sada stoje, jer sami suci ne žele donositi odluke i čekaju usklađenje pravnih stajališta Vrhovnog suda.

-Već je trebala biti donesena odluka u prosincu prošle godine, donesena su tri pravna shvaćanja, a nijedno na kraju nije zaživjelo, što samo svjedoči o tome koliko je ovo veliko pravno pitanje, ogroman je novac u pitanju. No, apeliramo na suce Vrhovnog suda da se drže prava, a ne da razmišljaju tko će koliko dobiti, a tko će koliko izgubiti- rekao je Metelko.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika