Nema gužve

Dolac poluprazan uoči Uskrsa, trgovci kupce mame i akcijama

Prodavači kažu da se trži manje nego prijašnjih godina, ali ističu i kako još postoje kupci kojima je od cijene važnija kvaliteta pa će nerijetko izdvojiti i koji euro više
Velika potražnja za mladim lukom i rotkvicom na zagreba?kom Dolcu Goran Stanzl/PIXSELL

Mladi luk, rotkvice, jaja i šunka brojnim Zagrepčanima će u nedjelju biti glavne zvijezde blagdanske trpeze. Tu su i krumpir i mrkva koji će se naći u mnogima omiljenom prilogu, francuskoj salati, ali i orasi koji će se koristiti u pripremi slastica. Sve te namirnice vrlo su tražene na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici nekoliko dana uoči Uskrsa.

Prodavači kažu da se trži manje nego prijašnjih godina, ali ističu i kako još postoje kupci kojima je od cijene važnija kvaliteta pa će nerijetko izdvojiti i koji euro više, piše Večernji list.

Sa štandova, među pušlekima mladog luka i rotkvica, “vrište” crvenim slovima ispisane ponude poput “3 za 1” ili “3 za 2”.

– Kupaca je znatno manje nego prijašnjih godina. Nekada se u dane uoči Uskrsa ovuda od gužve nije moglo prolaziti, a danas se većina okrenula trgovačkim lancima, uglavnom jer im je jeftinije, govori Jasna Zrinec. Sve što se može pronaći na njezinu štandu na Dolcu uzgaja na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Glavnici Donjoj, a najbolje, kaže, ide mladi luk. Pušlek ćete ondje platiti jedan euro, koliko na akciji stoje i tri vezice peršina. No od štanda do štanda cijene, ali i količina variraju pa se mladi luk može pronaći i za tri eura po kilogramu, ali i na akciji, primjerice, dva pušleka za 1,50.

Rotkvicama se pak ovih dana na Dolcu možete počastiti izdvojite li jedan euro, a nude se i po posebnim ponudama, tri pušleka za dva, kao što je bilo i lani.

Cijenu je zadržao i mladi krumpir. Kilogram stoji dva eura, no nekim je kupcima, kaže Branko Kefeček, i to previše. Na svom štandu, gdje nudi namirnice uzgojene na imanju u Svetom Ivanu Zelini, u odnosu na prijašnje godine bilježi pad prodaje, zbog čega se, napominje, ovih dana i “ne vidi da je Uskrs pred vratima”.

Orasi koji se koriste u pripremi kolača također su tražena roba, a kilogram na placu u centru grada platit ćete deset eura, koliko je stajao i lani. Ista količina mlade mrkve jeftinija je pak nego prošle godine pa se može pronaći za dva eura, koliko ćete platiti i dva kilograma limuna.

U podnožju Dolca traga se za namirnicom koja će u brojnim domovima ovih blagdana biti i glavna zvijezda jelovnika. Riječ je, dakako, o šunki, koja se najbolje prodaje u rolanoj, dimljenoj varijanti.

– Traže se rolane i domaće kuhane šunke, a njima se kupci počnu opskrbljivati danima prije Velikog tjedna jer brzo planu. Što se tiče svježeg mesa, oduvijek je najprodavanija janjetina, koja tek čeka svoje kupce jer se po nju dolazi koji dan prije Uskrsa. Cijene su nešto više nego lani jer je sve poskupjelo, proizvođači su ih digli pa smo i mi morali, ističe Marijo Jakuš. Za kilogram rolane šunke u njegovoj mesnici “Mario” morat ćete tako izdvojiti dva eura više nego lani, odnosno 13,50. Kilogram suhog sječenog mesa, koji je lani stajao 12,50 eura, sada ćete platiti 15, a euro je skuplja i ista količina mlade janjetine, za koju ćete izdvojiti gotovo 19 eura.

Mnogi će u pripremi slatkih delicija koristiti i svježi sir pa je, uz neizostavna jaja, on jedan od najprodavanijih proizvoda na štandu Danice Miklečić. Cijena mu je šest eura po kilogramu, a odličan je i u kombinaciji s kiselim vrhnjem kojeg mjerica stoji jedan euro.

– Velika je navala ovih dana, posebice za svježim jajima. Cijene nisam dizala, najviše zbog kupaca, a nekako se uspijemo pokriti. Teže nego prije, ali još je dobro. Što se općenito prodaje tiče, dosta je slabija. Dolac je poluprazan, ljudi baš ne dolaze, ali svake se godine nekoliko dana prije Uskrsa to poveća pa možemo reći da smo zadovoljni, govori prodavačica koja paket od deset jaja iz podnog uzgoja nudi za šest eura. Na susjednim se štandovima pak jaja mogu pronaći i po cijeni od 2,40.

Aktualno
Grad Zagreb