U tijeku sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice

AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA: Velika Gorica uvodi besplatan lokalni prijevoz za sve građane

Kako se moglo doznati od gradonačelnika Krešimira Ačkara, mijenja se lokalni prijevoznik na području Velike Gorice
WhatsApp Slika 2023-12-01 u 10.41.55_35a072b2

U Velikoj Gorici započela je 14. sjednica Gradskog vijeća, a kako je to uobičajeno, otvorio ju je Aktualni sat tijekom kojega su vijećnici imali priliku postaviti svoja pitanja gradskom vodstvu.

Kako se moglo doznati od gradonačelnika Krešimira Ačkara, mijenja se lokalni prijevoznik na području Velike Gorice. ZET će nastaviti održavati linije prema Zagrebu, dok će novi lokalni prijevoz, kada se provede natječaj i odabere najbolji ponuđač, biti besplatan za sve Velikogoričane.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalnu djelatnost i promet Dubravko Katulić izvijestio je kako Hrvatske ceste pripremaju postavljanje semafora na križanju Ulice 153. brigade i Zelene aleje (prema Meridijanu 16) te novi sustav nadzora opasnih križanja na Aveniji Ivana Pavla II. Također, završeni su radovi u Ulici Vjekoslava Majera, ali je uočeno dosta propusta u izvedbi koji će, kaže Katulić, biti ispravljeni nagodinu dolaskom povoljnih vremenskih uvjeta.

Najavljena obnova Jelačićeve ulice u punom profilu

Od ostale prometne infrastrukture, gradonačelnik Ačkar najavio je za nagodinu obnovu Jelačićeve ulice u punom profilu, a sukladno proračunskim mogućnosti planirana je obnova Lomničke ulice. Zamjenik gradonačelnika Neven Karas nadodao je kako su ove godine riješeni brojni nogostupi i biciklističke staze. Do kraja godine završava se nogostup u Petrovini Turopoljskoj (Petrovinska ulica), Šiljakovini (cesta do groblja) te Ščitarjevu (od ulaza do skretanja za Obrezinu). Pritom se dovršava dokumentacija za nogostup u Velikoj Mlaki (Ulica sv. Barbare) i Selnici, uskoro se pokreće postupak za Staro Čiče, Jagodno i Kosnicu, a u planu je i rekonstrukcija ulice u Buševcu.

U završnoj fazi, prema riječima zamjenika Karasa, postupak je javne nabave za izvođača radova na obnovi Vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Čiče. Grad je zaprimio „zadovoljavajući broj ponuda“, u tijeku je njihov pregled, dok Karas do kraja godine očekuje potpisivanje ugovora i početak radova.

Grad je, također u kontaktu s Ministarstvom poljoprivrede kako bi se zapušteno državno poljoprivredno zemljište uz cestu prema Mraclinu dalo u zakup te raspisao natječaj.

Umirovljenicima božićnice od 40 do 110 eura

Naposljetku, Velika Gorica od 1. siječnja neće podići stopu poreza na dohodak, dok velikogorički umirovljenici ove godine dobivaju najveće božićnice do sada – od 40 do 110 eura, istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić potvrdila je da Grad nastavlja sustavno provoditi demografske mjere poput programa za novorođenčad, desetosatnog programa u vrtićima, produženog boravka, jednokratne naknade, stipendije, itd.

Politika
Velika Gorica