AKTUALAC GORIČKOG VIJEĆA: Zasad bez dodatnih poskupljenja, od ponedjeljka reorganizacija prometa

Započela je sedma sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice

U Velikoj Gorici započela je sedma sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio uobičajeni Aktualni sat s pitanjima gradskih vijećnika.

Vijećnici su tako doznali da će se danas, ili najkasnije sutra, donijeti odluka o najboljoj ponudi među pristiglima na natječaj za pročistač otpadnih voda. Također, Grad je aktivirao garancije kojima će se riješiti problem loše saniranih prometnica u projektu Aglomeracije te ih je izvođač dužan vratiti u prvobitno stanje o svom trošku.

Zbog radova na Aglomeraciji u naselju Buševec te sigurnosti sudionika u prometu na dionici D30, naročito pješaka, najavljene su pojačane kontrole brzine i poštivanja postavljene prometne signalizacije. Od ponedjeljka počinju radovi na reorganizaciji prometa na križanju prema Donjoj Lomnici i Velikoj Mlaki, poznatom po brojnim prometnim nesrećama. Očekuje se da će radovi tijekom ljeta biti gotovi (rok za izvođenje je 60 dana), a postavit će se i nadzorne kamere.

Što se tiče nedavnog koncerta Miroslava Ilića na Udarniku koji je izazvao burne reakcije u javnosti, gradonačelnik Ačkar je objasnio kako pjevač nije pozvan od strane Grada niti mu je Grad izdao odobrenje. Organizator koncerta je NK Kurilovec, a MUP je izdao odobrenje za održavanje.

Gradonačelnik je, također poručio građanima da se ove jeseni neće povećavati cijene javnog prijevoza niti ukidati linije. Očekuje da će svi kojima su domovi stradali u potresu i imaju riješene imovinskopravne odnose, biti stambeno zbrinuti u razdoblju od godinu dana, s time da će prva obitelj u novoobnovljeni objekt ući u rujnu ove godine. Među ostalim je najavio da sistematizacija gradske uprave započinje 1. siječnja 2023. godine te da će uvid u isplate iz gradskog proračuna biti moguć po donošenju Pravilnika Ministarstva financija.

Nastoji se riješiti problem otpada u centru Velike Mlake, uklonjena je većina spremnika za otpad i lokacija se čisti svakog tjedna. Međutim, direktor VG Čistoće Ivan Rak, izvijestio je kako raspolaže informacijom da otpad dolazi iz Velikog Polja te da sumnja kako bi, kada bi se maknuo i posljednji kontejner, situacija ostala nepromijenjena.

Sljedećeg tjedna najavljen je i sastanak s predstavnicima HEP Toplinarstva na temu povećanja cijena grijanja. Ugovor koji je potpisan prije godinu dana i odnosi se na obnovu infrastrukture, čijom zastarjelošću HEP objašnjava veće cijene grijanja u Velikoj Gorici negoli u ostalim gradovima Zagrebačke županije, obvezuje da za vrijeme njegova važenja neće doći do povećanja cijena isporuke plina. Više informacija trebalo bi biti poznato nakon sastanka.

Među ostalim pitanja, moglo se doznati kako Velika Gorica raspolaže s pet lokacija na kojima se nalaze punionice električnih vozila te tri privatna investitora koji na svojim lokacijama nude navedenu uslugu, dok će širenje mreže punionica pratiti rast broja električnih vozila u gradu.

Kreditno zaduženje ili leasing?

Uoči Aktualnog sata održane su i dvije konferencije za medije, a koje su, pojedinačno, sazvali zastupnici MOST-a te SDP-a. Obje su potaknute neprihvaćanjem MOST-ova prijedloga da se s dnevnog reda povuku točke vezane za kreditna zaduženja tvrtki VG Komunalac, VG Vodoopskrba i VG Čistoća na više od 20 milijuna kuna.

Kako su obrazložili iz MOST-a, predložili su odgodu do sljedeće sjednice jer, kako navode, informativne ponude trebaju biti predstavljene, barem u dokumentaciji, radi transparentnog i pravednog odlučivanja. Poručili su kako su zahtjeve o nabavnim cijenama uputili gradskoj upravi, ali da u međuvremenu nisu dobili odgovor. Slažu se kako su ulaganja navedenih tvrtki nužna, ali traže analizu isplativosti modela nabave te se pitaju je li kreditno zaduženje doista u prednosti nad ostalim, primjerice leasinga.

SDP je, pak, bio suzdržan kada se glasalo o MOST-ovom prijedlogu. Osnovna sredstva i oprema u lošem su stanju, poručili su na konferenciji za medije, a nebriga i manjak ulaganja, prema njima, je odgovornost vlasti. Predloženi uvjeti financiranja su povoljni, ali nisu sigurni u transparentnost provođenja javne nabave. Hoće li podržati kreditno zaduženje ovisi o obrazloženju točaka koje slijede u nastavku sjednice Gradskog vijeća.