AKTUALAC GORIČKOG VIJEĆA: Goričanka postaje dječji vrtić, novi proračun registar komunalnih radova

Nova sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice započela je uobičajenim Aktualnim satom
WhatsApp Image 2021-11-30 at 09.18.59

U Velikoj Gorici započela je 4. sjednica Gradskog vijeća, a uoči Aktualnog sata održana je tiskovna konferencija oporbenih vijećnika koji su upozorili da na prethodnoj četiri točke dnevnog reda, koje su tada i usvojene, nisu bile u skladu s Poslovnikom te su pozvali predsjednika Vijeća da podnese ostavku.

Na današnji dnevni red, također su po žurnom postupku uvrštene i dvije dodatne točke prema uputi Ministarstva financija, a riječ je o točkama koja se tiču obveze plaćanja poreza na potrošnju.

Na Aktualnom satu moglo se čuti kako je u prijedlogu proračuna za 2022. godinu vidljiv svojevrsni registar komunalnih radova, a gradonačelnik Ačkar najavio je i buduće sastanke kako bi se na koordiniran i kvalitetan način iznijelo rješenje pojedinačnih problema gradskih četvrti. U tijeku je i izrada nove web stranice Grada koja će dodatno podići transparentnost poslovanja i financija.

U sljedećoj godini osigurat će se potreba za 150 vrtićke djece, poručio je Ačkar vijećnicima. Uz izgradnju objekata u Maloj Buni i Novom Čiču te obnovu i proširenje Dječjeg vrtića Žirek, između ostalog, planira se i uspostavljanje novog objekta u Komunalnom centru Goričanka. Ačkar je izvijestio kako se u međuvremenu mnogo mladih obitelji doselilo u Veliku Goricu, a do kraja mandata planira se realizirati besplatni vrtićki smještaj.

Grad i dalje nastavlja s pilot projektom vezanim za grijanje, a očekuje se da će on postati dio proračuna za 2023. godinu, rekao je Ačkar. Izrazio je i nezadovoljstvo što je gorički tržni centar u privatnom vlasništvu te proučio kako će nastaviti s aktivnostima kako bi se pronašlo adekvatno i dostojanstveno rješenje za sadašnje korisnike. Među ostalim temama, traži se i rješenje za spomen obilježje Radniku koje će biti izloženo u Parku dr. Franje Tuđmana.

Zamjenik Karas osvrnuo se na pandemiju covida-19 izrazivši nadu da je prošao vrhunac četvrtog vala. Rekao je kako će se manifestacija Prosinac u Gorici moći održati bez problema sukladno važećim epidemiološkim mjerama, a isto važi i za događanja u zatvorenim prostorima. Testiranje i cijepljenje provodi Dom zdravlja Zagrebačke županije u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo, dok gradski Stožer civilne zaštite pruža logističku podršku koju je ocijenio izvrsnom, kao i da nema informacija o mogućim gužvama na punktovima.

Direktor VG Čistoće Ivan Rak izvijestio je da je za dovršetak reciklažnog dvorišta u Kurilovcu u proračunu za 2022. godinu osigurano pola milijuna kuna, dok je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić najavio kako se radi na rješavanju odvodnje u naselju Kušanec. Napomenuo je da nisu zaboravili i na izgradnju vodovodne mreže u ruralnim naseljima koja je započela u Dubrancu, a očekuje se i u Leknenom Trnju te u potresom pogođenim naseljima poput Vukomerića, Bukovčaka i Cerovskom Vrhu.

Grad
Hrvatska
Politika
Velika Gorica
Zagrebačka županija