AGLOMERACIJA VELIKA GORICA: Najvažniji projekt u povijesti Velike Gorice

Projektom će biti izgrađena 124 kilometra nove mreže, a 20,4 kilometra postojeće mreže bit će rekonstruirano

U Gradskoj vijećnici POU-a Velika Gorica održana je tiskovna konferencija već započetog EU projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica”, u okviru kojega je organizirano i javno predstavljanje projekta na informativnim štandovima.

Podsjetimo, ovaj projekt spada najveći infrastrukturni projekt u Velikoj Gorici, koji se najvećim dijelom sufinancira EU sredstvima. Projektom će biti izgrađena 124 kilometra nove mreže, a 20,4 kilometra postojeće mreže bit će rekonstruirano. U projekt spada i rekonstrukcija te dogradnja sustava odvodnje šireg i užeg područja Velike Gorice na dionici A1, dogradnja sustava odvodnje za područje oko budućeg crpilišta Črnkovec na dionici A2 te rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje za područje Donjeg Turopolja na dionici A3.

-Što se tiče same izvedbe radova jako sam zadovoljan, jer pratimo dinamiku radova. Ono što raduje je da smo puno više ispred zadanog roka izvedenih radova- istaknuo je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić te otkrio kako se 25. listopada otvaraju ponude za natječaj za pročistač otpadnih voda.

-Za taj projekt nema bojazni iako je žalba pristigla na dokumentaciju vezanu za natječaj usporila cijeli proces. Zbog tog kašnjenja projekt će morati u drugu fazu financiranja, no neće stati- kazao je Višić.

Ovim putem VG Vodoopskrba i izvođači još jednom žele zahvaliti svim građanima na strpljenju te ukazati na činjenicu kako su svjesni da ovako opsežni radovi traže i veliko strpljenje građana. Naime, na svakodnevnoj razini ulažu se maksimalni napori kako bi se pronašlo najbolje rješenje za privremenu sanaciju svake mikro lokacije s obzirom na cjelokupni projekt i planiranu dinamiku radova.

-Radi se o složenom, kompleksnom i zahtjevnom projektu koji iziskuje strpljenje svih nas. Ljeti imamo prašinu, zimi i kada su oborine nastaju rupe i blato, čime je otežana kvaliteta života naših sugrađana. Zajedničkim snagama moramo učiniti sve da što kvalitetnije završimo ovaj projekt- kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar, poručivši kako su problemi s kojima su se susretali na terenu riješeni na obostrano zadovoljstvo.

-Završetkom ovog projekta dobit ćemo oko 150 kilometara novoasfaltiranih prometnica i nove komunalne infrastrukture, što nikada nije bilo slučaj u našem gradu da se toliko asfaltiralo, stoga sve još jednom pozivam na strpljenje- rekao je Ačkar te najavio kako se već sada promišlja o projektu Aglomeracije 2, koja bi obuhvatila naselja koja nisu bila obuhvaćena sadašnjim projektom.

Fani Bojanić iz Hrvatskih voda u svom je obraćanju istaknula kako je Aglomeracija Velika Gorica, jedan od 60 projekata koji se trenutno realiziraju u sklopu projekata iz vodno komunalnog sektora.

Spomenimo, kako je vrijednost radova na Aglomeraciji Velika Gorica gotovo 500 milijuna kuna, od čega se 67 posto izdvaja iz Kohezijskog fonda, dok Hrvatske vode sufinanciraju 11,95 posto, iz državnog proračuna je 11,95 posto sredstava, dok je komponenta jedinice lokalne samouprave 8,7 posto sredstava.